ZDRAVI BOŽIĆ

Zelene božićne kiflice s bučom: Hit koji osvaja izgledom i okusom

Zelene kiflice s bučinim sjemenkama po receptu Darka Debića
DARKO DEBIĆ
10.12.2025.
u 10:28

Ove divne zelene kiflice sigurno će razigrati i osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima

Divne zelene kiflice s bučinim sjemenkama definitivno će biti zdrav i ukusan dodatak tvojoj ovogodišnjoj ponudi božićnih kolačića. Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih bučinih sjemenki i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi popržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.

Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci, piše miss gastro. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!

SASTOJCI

  • glatko brašno 250 g
  • bučine sjemenke 200 g
  • šećer u prahu 100 g
  • maslac 200 g
  • sol 1 prstohvat
  • žumanjak 2 kom
  • bučino ulje 2 žlica
  • vanilin šećer 1 kom
  • čokolada 100 g

POSTUPAK

  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice.
  4. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem 2 sata.
  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
  6. Slagati kiflice na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
  7. Ohladiti kiflice na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata