Ako volite poznati okus kremšnite, ova torta će vas osvojiti na prvi zalogaj! Kremasta, lagana i ukusna, savršeno spaja hrskavo lisnato tijesto s prozračnom, vanilijom obogaćenom kremom. Bilo da je pripremite u obliku kolača ili elegantne torte – užitak je zagarantiran. Recept je s food bloga @desertici_. Uživajte!
Sastojci:
Za kremu:
- 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
- 20 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 14 dag gustina
- 3 dl vode
- 7 dl mlijeka
- Prstohvat soli
Još vam treba:
- 2 svježa lisnata tijesta
- 2,5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Ispecite lisnato tijesto prema uputama na pakiranju. Možete ga pripremiti u obliku torte ili kao klasični kolač u tepsiji. Prokuhajte mlijeko. U zasebnoj posudi izmiješajte 10 dag šećera, žumanjke, gustin, vanilin šećer i vodu. Smjesu polako ulijte u kipuće mlijeko i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Bjelanjke umutite s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Dodajte preostalih 10 dag šećera i kratko još izmiksajte. U vruću kremu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka – nježno, da krema ostane prozračna. Odmah je prelijte preko jednog ispečenog lisnatog tijesta. Ostavite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi. Umutite šlag i nanesite ga na ohlađenu kremu. Poklopite drugim lisnatim tijestom i, po želji, pospite šećerom u prahu.