Obožavamo domaće kekse - ima ih toliko različitih po okusu, oblicima, teksturi... dragi su nam i oni najobičniji 'na mašinu', li i razne varijacije maštovitih okusa. Oduševili su nas ovi dvostruko čokoladni keksi s punjenjem od karamele jer - zašto raditi 'obične' kekse kad možemo ispeći one s fora punjenjem oko kojeg niti nema posla.
Tajna je, naime, u kupovnim mekim karamelama koje će se tijekom pečenja rastopiti i postati genijalno punjenje za ove dvostruko čokoladne kekse, piše miss gastro. Recept za dvostruko čokoladne kekse s punjenjem od karamele je u nastavku!
SASTOJCI
- maslac 180 g
- sol 0,25 žličica
- tamna čokolada 150 g
- svijetli smeđi šećer 150 g
- šećer 100 g
- jaje 2 kom
- ekstrakt vanilije 0,50 žličica
- oštro brašno 270 g
- kakao prah 30 g
- soda bikarbona 0,50 žličica
- prašak za pecivo 0,50 žličica
- komadići čokolade 100 g
- karamela bomboni (mekani) 16 kom
- cvijet soli
POSTUPAK
- Rastopi maslac i tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Promiješaj i stavi sa strane da se ohladi.
- Obje vrste šećera (smeđi i bijeli), jaja, ekstrakt vanilije i sol stavi u zdjelu i izmiksaj mikserom oko 5 minuta, dok ne dobiješ kremastu, svijetlu i prozračnu smjesu.
- Dodaj ohlađenu mješavinu čokolade i maslaca i mikasaj oko 30 sekundi da se sve lijepo sjedini. Prosij brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u tu smjesu i lagano promiješaj. Umiješaj komadiće čokolade.
- Tijesto za kekse stavi u hladnjak na minimalno 30 minuta da se stisne. Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva. Tiejsto podijeli na 16 komada, zarolaj kuglice.
- U sredinu svake kuglice utisni po 1 karamelu i tijesto oblikuj oko karamele, da ju 'zatvori' sa svih strana. Posloži na pleh, sa 5 cm razmaka između svakog keksa i svaku kuglicu lagano spljošti. Plehove s tako pripremljenim keksi stavi u hladnjak na 10-20 minuta. Kekse peci 13-15 minuta.
- Pospi cvjetom soli i pusti da se hlade oko 15 minuuta na plehovima. Prebaci kekse na rešetku da se potpuno ohlade prije kozumacije ili spremanja u staklenku.