Okus će vas oduševiti

Raštika sa suhim mesom idealno je jelo za jesenske dane, imamo recept od samo par sastojaka

Foto
Raštika sa suhim mesom idealno je jelo za jesenske dane, imamo recept od samo par sastojaka
31.10.2025.
u 14:55
Otporna je to zeljasta biljka, koja je othranila i prehranila generacije na škrtom hercegovačkom kamenu. Danas raštika zauzima posebno mjesto u kuhinji, a njen miris i okus u mnogima bude nostalgiju za djetinjstvom i nekim prošlim vremenima
Pogledaj originalni članak

Raštika je proglašena jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove hladnije dane jer joj je tada okus najizraženiji. 

Otporna je to zeljasta biljka, koja je othranila i prehranila generacije na škrtom hercegovačkom kamenu. Danas raštika zauzima posebno mjesto u kuhinji, a njen miris i okus u mnogima bude nostalgiju za djetinjstvom i nekim prošlim vremenima. 

U nastavku vam donosimo jednostavan recept za raštiku sa suhim mesom koja će vas oduševiti. 

Sastojci:

1 kg očišćene raštike

4-5 krumpira

suho meso po izboru ili 2 velike dimljene kobasice (oko 500 g)

1 velika žlica masti

sol
papar

Priprema:


Raštiku očistite od požutjelih dijelova, a zatim odrežite zadebljani dio lista.
Operite, složite par listova jedan na drugi, zarolajte ih, pa ih na dasci oštrim nožem narežite na trakice širine oko 1 cm.
Blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta da iz raštike izađe žestina, a zatim dobro ocijedite, prvo u cjediljki, a zatim rukama.

U blanširanu i ocijeđenu raštiku dodajte narezani krumpir, mast (najbolje od pečenja) i papar. Prelijte vodom u kojoj se kuhalo meso i kuhajte dok meso ne omekša. Suho meso poslužite uz raštiku.

S kobasicama : Kobasice operite od dima pod mlazom tople vode trljajući spužvicom, pa ih stavite u veći lonac za kuhanje, ako su duge, prepolovite ih. Dodajte krumpir narezan na veće kocke, po krumpiru rasporedite ocijeđenu raštiku, dodajte papar i malo masti ili ulja (najbolja je masnoća od pečenja). Prelijte vrućom vodom da gotovo prekrije raštiku.
Kuhajte najmanje sat vremena i po potrebi posolite.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
Sipak
15:37 02.11.2025.

Raštiku je šteta obarivati, nego se sitno nareže i u vodi protisne rukama da iziđe žestina, zatim se ocjedi i stavi u dubinski preko noći. Kad meso bude skoro gotovo ubaci se smrzuta raštika i kuha dok bude gotova. Paziti da se ne prekuha. Posoliti na kraju kuhanja i skašiti krompire. Pokupiti masnoću s vrha. Neka par sati odstoji prije jela. Dobar tek. ( najbolja je raštika na više vrsta mesa, suvog i svježeg )