jednostavno je

Kruh koji se ne mijesi: Sve se priprema u jednoj zdjeli

Foto: Shutterstock
Kruh koji se ne mijesi: Sve se priprema u jednoj zdjeli
06.12.2025.
u 20:26
Prije rezanja, kruh ostavite da se hladi najmanje 20 minuta.
Pogledaj originalni članak

Za ovaj kruh potrebna su vam samo četiri sastojka, ne morate ga mijesiti, a ne treba vam ni posebna oprema poput pekača ili kuhinjskih robota. Sve se priprema u jednoj zdjeli, a rezultat su dvije savršene štruce koje će vam potrajati cijeli tjedan.

Sastojci

360 g glatkog brašna

2 žličice kvasca

2 žličice soli

360 ml tople vode

Priprema

U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, kvasac i sol.

Dodajte toplu vodu i špatulom miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u grubu kuglu tijesta. Nije potrebno mijesiti rukama, piše Index.hr.

Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže dva do tri sata, odnosno dok se ne udvostruči i postane puno mjehurića.

Tijesto možete peći odmah ili ga, za bogatiji okus, nakon dizanja staviti u hladnjak i do tri dana.

Veliki lim za pečenje lagano pobrašnite. Tijesto istresite na drugu pobrašnjenu radnu površinu.

Oštrim nožem ili rezačem za tijesto prerežite ga na pola. Svaki dio nježno oblikujte u duguljastu štrucu dugu otprilike 20-ak centimetara.

Štruce položite na pripremljeni lim, lagano ih prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu još 45 minuta. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 245°C.

Uklonite foliju sa štruca i oštrim nožem ih nekoliko puta zarežite po površini.

Lim sa štrucama stavite na srednju rešetku u zagrijanu pećnicu. Na dno pećnice stavite vatrostalnu posudu s otprilike dvije šalice kipuće vode i brzo zatvorite vrata. Para je ključna za hrskavu koricu.

Pecite 20-25 minuta, dok kruh ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Pečen je kad kucanjem po dnu zvuči šuplje.

Prije rezanja, kruh ostavite da se hladi na rešetki najmanje 20 minuta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.