Ako volite bogate, čokoladne deserte koji se tope u ustima – turski mokri kolač je prava poslastica za vas! Ovaj kolač je poznat po svom mekanom biskvitu, obilnom čokoladnom preljevu i jednostavnoj pripremi. Savršen je za sve prigode, a što duže odstoji, to je sočniji. Idealno ga je pripremiti dan ranije kako bi se svi okusi savršeno proželi. Recept je podijelila food blogerica @mojakuhinjamojapravila. Uživajte!
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mlijeka
- 2 čaše glatkog brašna
- 5 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
- 3 čaše mlijeka
- ½ čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica kakaa
- 100 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
- Narezani orasi po želji
Napomena: čaša = 200 ml
Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ulje i mlijeko, pa kratko izmiksajte. Zatim umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu izlijte u pleh dimenzija 36×21 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 30 minuta. Dok se biskvit peče, u lončiću zagrijavajte mlijeko, ulje, šećer, vanilin šećer, kakao i čokoladu. Miješajte dok ne prokuha, pa maknite s vatre. Pečeni biskvit izvadite iz pleha, okrenite ga, skinite papir za pečenje i vratite nazad u pleh. Izbodite ga čačkalicom po cijeloj površini, izrežite na kocke i odmah prelijte toplim preljevom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, idealno preko noći u hladnjaku, kako bi upio sav preljev. Prije posluživanja pospite sjeckanim orasima.