RECEPT DANA

Jeste li već čuli za turski mokri kolač? Sočniji desert od ovoga teško ćete naći!

Foto: @mojakuhinjamojapravila
Jeste li već čuli za turski mokri kolač? Sočniji desert od ovoga teško ćete naći!
27.06.2025.
u 12:07
Kolač je odličan i bez dodataka, ali možete ga poslužiti i s kuglicom sladoleda od vanilije ili preliti još malo rastopljene čokolade za dodatni užitak.
Pogledaj originalni članak

Ako volite bogate, čokoladne deserte koji se tope u ustima – turski mokri kolač je prava poslastica za vas! Ovaj kolač je poznat po svom mekanom biskvitu, obilnom čokoladnom preljevu i jednostavnoj pripremi. Savršen je za sve prigode, a što duže odstoji, to je sočniji. Idealno ga je pripremiti dan ranije kako bi se svi okusi savršeno proželi. Recept je podijelila food blogerica @mojakuhinjamojapravila. Uživajte! 

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 5 žlica kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Za preljev:

  • 3 čaše mlijeka
  • ½ čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 žlica kakaa
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:

  • Narezani orasi po želji

Napomena: čaša = 200 ml

Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ulje i mlijeko, pa kratko izmiksajte. Zatim umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Dobivenu smjesu izlijte u pleh dimenzija 36×21 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 30 minuta. Dok se biskvit peče, u lončiću zagrijavajte mlijeko, ulje, šećer, vanilin šećer, kakao i čokoladu. Miješajte dok ne prokuha, pa maknite s vatre. Pečeni biskvit izvadite iz pleha, okrenite ga, skinite papir za pečenje i vratite nazad u pleh. Izbodite ga čačkalicom po cijeloj površini, izrežite na kocke i odmah prelijte toplim preljevom. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, idealno preko noći u hladnjaku, kako bi upio sav preljev. Prije posluživanja pospite sjeckanim orasima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.