Ljekovit, ali ne uvijek siguran

Evo koje grupe ljudi bi trebale izbjegavati konzumaciju nara

Foto: Canva
Evo koje grupe ljudi bi trebale izbjegavati konzumaciju nara
21.11.2025.
u 18:05
Pogledaj originalni članak

Nar je voće bogato vitaminima, antioksidansima i spojevima koji jačaju imunitet te štite zdravlje srca. Ipak, iako je koristan za većinu ljudi, postoje određene skupine kod kojih konzumacija nara može biti rizična i izazvati neželjene posljedice.

Prva skupina su osobe s niskim krvnim tlakom. Nar prirodno snižava tlak jer opušta krvne žile, što je korisno za osobe s hipertenzijom, ali kod onih koji već imaju nizak tlak može uzrokovati vrtoglavicu, nesvjesticu pa čak i šok. Prekomjerna konzumacija nara u tom slučaju može pogoršati stanje.

Druga skupina obuhvaća osobe koje uzimaju određene lijekove, poput ACE inhibitora, statina, beta-blokatora ili lijekova za razrjeđivanje krvi. Sastojci u naru mogu usporiti razgradnju lijekova u jetri, povećavajući njihovu koncentraciju u organizmu i rizik od nuspojava. Preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije uvođenja nara u svakodnevnu prehranu.

Treća skupina su osobe koje se pripremaju za operaciju. Nar može utjecati na zgrušavanje krvi i djelovanje lijekova korištenih tijekom anestezije, zbog čega se savjetuje izbjegavanje barem dva tjedna prije zahvata kako bi se smanjio rizik od krvarenja i komplikacija.

Četvrta skupina uključuje osobe s probavnim tegobama. Iako vlakna u naru pomažu probavi, kod osoba s osjetljivim želucem ili sindromom iritabilnog crijeva nar može izazvati nadutost, grčeve ili proljev. Također, sjemenke nara su tvrde i teško probavljive, što dodatno može opteretiti crijeva.

Peta i posljednja skupina su osobe alergične na nar. Iako rijetko, alergijske reakcije mogu se javiti u obliku svrbeža, osipa, oticanja lica i grla, a u težim slučajevima i otežanog disanja ili anafilaktičkog šoka. Posebno treba biti oprezan ako osoba već ima alergiju na voće poput jabuka ili bresaka zbog mogućih križnih reakcija.

U konačnici, iako nar donosi brojne zdravstvene prednosti, važno je da određene skupine ljudi budu oprezne i po potrebi izbjegavaju njegovu konzumaciju, piše Klix.

Brojne blagodati

KAKO JE KORISTITI Jeste li znali da cikla osvježava dah, služi i kao rumenilo, a i lišće joj je jestivo?

Potvrđena ljekovitost cikle potječe od betanina i betaina, sastojaka koji potiču razmjenu tvari, reguliraju krvni tlak, vitamina C i vitamina iz B skupine, čak i iznimno rijetkog u biljkama vitamina B12. Djeluje povoljno na kosti i zube, sadržajem cinka jača organizam protiv ateroskleroze, a željezom iznimno povoljno djeluje na krvnu sliku, organe za probavu i žuč.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.