Idealni za blagdane

Damski poljupci slavnog talijanskog slastičara

Foto: Ilustracija
Damski poljupci slavnog talijanskog slastičara
05.12.2025.
u 17:24
Izvana su nježno hrskavi, a iznutra se lagano tope u ustima, a posebno ih pripremamo za blagdane
Pogledaj originalni članak

‘Baci di dama‘ ili ‘damski poljupci‘ su elegantni, mali talijanski kolačići koji se sastoje od dviju prhkih, orašastih polutki spojenih tankim slojem tamne čokolade. Izvana su nježno hrskavi, a iznutra se lagano tope u ustima, a posebno ih pripremamo za blagdane.

U nastavku donosimo osnovni recept slavnog talijanskog slastičara Iginija Massarija, koji je otkrio kako ih on priprema. Za koji god recept i način pripreme se odlučite, sigurni smo da ova slastica nikoga neće ostaviti ravnodušnim, piše Dnevno.hr.

Sastojci (oko 25–30 pari keksića):
150 g brašna
50 g mljevenih badema ili lješnjaka (ili kombinacija)
100 g maslaca (sobne temperature)
70–80 g šećera
prstohvat soli
1 žličica kakaa (po želji)
~70–80 g tamne čokolade (za spajanje keksića)

Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orašaste plodove i sol. Dodajte šećer pa promiješajte. Umijesite sa sobnim maslacem dok smjesa ne postane fina i kompaktna. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta da se malo stisne radi lakšeg oblikovanja. Nakon hlađenja, oblikujte male kuglice promjera oko 1,5–2 cm. Prstom lagano spljoštite kuglicu da dobije oblik diska. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 12–15 minuta, dok rubovi ne počnu blago rumeniti. Pazite da ne potamne previše. Ohladite potpuno na rešetki. Za spajanje rastopite tamnu čokoladu, umačite donje strane dva keksića pa ih spajajte. Ostavite da se čokolada stisne i keksi su spremni za serviranje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.