znanstvenici upozoravaju

Često konzumiranje pomfrita može biti opasno, doprinosi razvoju ozbiljne bolesti

Foto: Shutterstock
Često konzumiranje pomfrita može biti opasno, doprinosi razvoju ozbiljne bolesti
30.11.2025.
u 11:34
Iako je teško odoljeti vrućem, hrskavom pomfritu koji tek dolazi iz friteze pune ulja, preterivanje s ovim omiljenim jelom može imati ozbiljne posljedice.
Pogledaj originalni članak

Naime, osobe koje jedu pomfrit tri puta tjedno imaju i do 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok se taj rizik dodatno povećava kod onih koji prženi krumpir konzumiraju pet puta tjedno.

Ipak, rizik se ne odnosi na druge načine pripreme krumpira. Kuhani, pečeni ili pire krumpir nisu pokazali negativne učinke koji se povezuju s prženom verzijom, što jasno pokazuje koliko način pripreme utječe na zdravlje.

Također, zamjena nekoliko tjednih porcija krumpira cjelovitim žitaricama može doprinijeti smanjenju rizika od dijabetesa. Time se dodatno ističe važnost pravilnog odabira namirnica u svakodnevnoj prehrani, piše B92.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.