Svevremensko blagdansko jelo upravo je poprimilo nešto drugačije ruho - punjena pečena purica ostala je naše omiljeno božićno jelo. Purica se puni jetricom i starim kruhom, pa uživajte u neodoljivo sočnom blagdanskom ručku, piše miss gastro. Puricu posluži uz mlince i/ili pečeni krumpir, a odličan dodatak bit će i prokulice pirjane na slanini i zdjela zelene salate.
SASTOJCI
- purica - cijela 3 kg
- kruh 3 kriška
- jaje 2 kom
- mlijeko 100 ml
- maslac 90 g
- luk 0,50 kom
- češnjak 3 režanj
- peršin 1 svežanj
- bijelo vino 120 ml
- povrtni temeljac 100 ml
- svinjska mast 50 g
- sol s
- vježe mljeveni crni papar
- pureća jetrica 220 g
POSTUPAK
- Nareži kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješaj mlijeko i jaja te prelij preko kruha. Ostavi da se namače oko 30 minuta.
- U tavi rastopi maslac pa preprži na njemu nasjeckani luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodaj nasjeckana jetrica. Posoli i popapri prema ukusu te prelij vinom i temeljcem. Kuhaj dok se tekućina ne reducira za pola. Makni s vatre i malo ohladi.
- Operi i posuši puricu te je iznutra i izvana posoli i popapri. Smjesu iz tave pomiješaj s natopljenim žemljama i sve dobro sjedini. Time nadjeni puricu i zatvori drvenim štapićima. Peci na 170°c oko 2.5 sata.