Tradicionalno, a neodoljivo

Božić na tanjuru: sočna punjena purica kao kraljica blagdana

Foto: shutterstock
Božić na tanjuru: sočna punjena purica kao kraljica blagdana
24.12.2025.
u 15:30
Purica punjena pečenim jetricama i kriškama kruha, poprilično smo sigurni, pronaći će svoje mjesto i za vašim stolom...
Pogledaj originalni članak

Svevremensko blagdansko jelo upravo je poprimilo nešto drugačije ruho - punjena pečena purica ostala je naše omiljeno božićno jelo. Purica se puni jetricom i starim kruhom, pa uživajte u neodoljivo sočnom blagdanskom ručku, piše miss gastro. Puricu posluži uz mlince i/ili pečeni krumpir, a odličan dodatak bit će i prokulice pirjane na slanini i zdjela zelene salate.

SASTOJCI

  • purica - cijela 3 kg
  • kruh 3 kriška
  • jaje 2 kom
  • mlijeko 100 ml
  • maslac 90 g
  • luk 0,50 kom
  • češnjak 3 režanj
  • peršin 1 svežanj
  • bijelo vino 120 ml
  • povrtni temeljac 100 ml
  • svinjska mast 50 g
  • sol s
  • vježe mljeveni crni papar
  • pureća jetrica 220 g

POSTUPAK

  1. Nareži kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješaj mlijeko i jaja te prelij preko kruha. Ostavi da se namače oko 30 minuta.
  2. U tavi rastopi maslac pa preprži na njemu nasjeckani luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodaj nasjeckana jetrica. Posoli i popapri prema ukusu te prelij vinom i temeljcem. Kuhaj dok se tekućina ne reducira za pola. Makni s vatre i malo ohladi.
  3. Operi i posuši puricu te je iznutra i izvana posoli i popapri. Smjesu iz tave pomiješaj s natopljenim žemljama i sve dobro sjedini. Time nadjeni puricu i zatvori drvenim štapićima. Peci na 170°c oko 2.5 sata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.