Čitluk

Prva smotra ‘Brotnju za rođendan’

Prva smotra ‘Brotnju za rođendan’
24.05.2017.
u 10:53
Pogledaj originalni članak

U sklopu petodnevnog programa obilježavanja 24. svibnja, Dana općine Čitluk i 711. obljetnice prvog poznatog pisanog spomena imena Brotnjo, u nedjelju je u amfiteatru Herceg etno sela Međugorje održana veličanstvena i nezaboravna prva smotra kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih skupina i pojedinaca pod simboličnim nazivom “Brotnju za rođendan”. Taj prekrasni kulturni događaj zajednički su vrlo uspješno organizirali Kulturno informativni centar Čitluk i Organizacijski odbor obilježavanja Dana općine. Nakon što je voditeljica programa Sanja Pehar istaknula kako će izvođači “sav svoj potencijal i bogatstvo, našu tradiciju običaje i kulturu koju promiču, večeras darovati svom Brotnju za rođendan”, otvarajući Smotru prigodnim pozdravnim riječima nazočnima se obratio čitlučki načelnik Marin Radišić:

- Nakon što je u subotu održan Međunarodni stolnoteniski turnir, obilježavanje Dana općine Čitluk nastavljamo večeras u prekrasnom ozračju Herceg etno sela prvom smotrom kulturno umjetničkih društava grupa i pojedinaca “Brotnju za rođendan”. Čestitam KIC-u Čitluk na organizaciji ove smotre i iskreno zahvaljujem svim sudionicima.

Vidimo da u Brotnju ima dosta KUD-ova, klapa i pojedinaca koji nastupaju ne samo u Brotnju nego i u BiH, Republici Hrvatskoj i drugim zemljama.

Večeras smo htjeli da se na jednom mjestu svi okupe i prezentiraju nam svoja umijeća kako bismo se uvjerili da se u Brotnju pazi na tradiciju i kulturnu baštinu. Vjerujem da ćemo večeras uživati u ovom prekrasnom događaju te uz želju da ova smotra postane tradicionalna, prvu smotru KUD-ova, skupina i pojedinaca proglašavam otvorenom, rekao je načelnik Radišić. Potom je riječi podrške organizatorima, sudionicima i posjetiteljima uputio i međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je pozvao nazočne: “Uživajmo, radujmo se ! Predivno je ovdje biti, vidjeti i slušati sve ovo.”

Na prvoj smotri “Brotnju za rođendan” redom su nastupala slijedeća kulturno-umjetnička društava, skupine i pojedinci iz Brotnja : HKUD “Brotnjo” - Čitluk, HKUD “Donji Ograđenici” - Donji Ograđenici, Ženska klapa “Bura” – župa Gradina, HKUD “Didak” - župa Gradnići, Broćanski Bećari, HKUD “Sv. Marko” - Vionica, Ženska klapa “Mir” - Međugorje, Muška klapa “Herceg” - Čitluk i Tamburaški orkestar “Misericordia” - Šurmanci. Brojni su gledatelji iz čitlučke i susjednih općina cijele večeri uživali u prekrasnim koreografijama i zanosnim koracima više stotina folkloraša te u milozvučnim akordima klapske pjesme, gange i bećarca, kojima su se izvođači predstavljali i uspješno dočaravali djeliće sačuvane povijesti, domoljublja, svakodnevnice, običaja, radosti te zgoda i nezgoda hrvatskog katoličkog puka iz Brotnja. Na kraju smotre KUD-ova u Međugorju Predrag Smoljan, predsjednik Općinskoga vijeća Čitluk, je svim sudionicima smotre uručio prigodne zahvalnice organizatora - KIC-a Čitluk.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.