Samouki umjetnik

Mala Mitina galerija postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama

Mala Mitina galerija postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama
15.09.2021.
u 18:00
Pogledaj originalni članak

U selu Bila kod Livna održana je 12. međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti. Budući da u balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, prije trinaest godina samouki umjetnik iz Bile Branko Ivanković Mito upustio se u hrabar pothvat - organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire.

Različitost na djelu

Ovom jedinstvenom kolonijom želi ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije. Do sada smo vidjeli primjenu 15-ak različitih umjetničkih tehnika, a svaka je kolonija učilište na otvorenom. Potvrdila nam je to i renomirana akademska slikarica iz Splita Jagoda Kecman, inače predsjednica LKU “Vlaho Bukovac”.

- Svaka kolonija jedno je mikrousavršavanje. Znači, to je druženje s ljudima različitih karaktera, različitih osobnosti, a i poteza ruke, poteza kista te na svakoj likovnoj koloniji čovjek nešto novo nauči, ono što nije radio do tada. Prvi put sam kod Mite i mislim da ću ubuduće dolaziti svake godine - kazala je za Večernji list Jagoda i dodala kako je još uvijek pod dojmom ljubaznosti domaćina, prelijepoga krajolika i voćnjaka u kojem slikaju. I Mirjana Labura, umjetnica iz Šibenika, dijeli isto mišljenje. Uz smijeh ističe kako je mlada umirovljenica koja se tek sada posvetila slikarstvu:

mitina galerija

- Počela sam raditi u 70-ima na svojoj edukaciji. Pohađam tečajeve i intenzivno sudjelujem na kolonijama, doduše, ovo je jedno posebno otkriće i doživljaj. Predivno je. Kako kolonija nije tematska, odlučila sam se za jedan dalmatinski motiv, međutim, sad ću krenuti na jabuke i kruške te ću malo ovog zelenog kolorita prenijeti na platno.

Svestrana umjetnica iz Mostara Blaženka Bevanda kod Mite i njegove supruge Jakice već je “stara” gošća. Kod kuće je oslikala svilenu maramu i donijela Jakici na dar, a o dojmovima i gostoprimstvu kaže: - O, to se ne da opisati. Danima, danima traje ispunjenost ljepotom, dočekom Mite, Jakice, to, tko nije doživio, ne može kroz priču ni saznati kako je. Treba doći pa vidjeti.

mitina galerija

Koloniju je proglasila otvorenom ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ-a Gordana Nakić. Tom je prigodom, među ostalim, naglasila: - Ova jedinstvena manifestacija u BiH, bojim se da nije dovoljno institucionalno podržana i u idućem razdoblju to treba promijeniti. Naš Mito i ova smotra zaslužuju puno više od ovoga što su do sada imali.

Amputacija nogu

A od Mite bi se moglo naučiti i kako se hrabro nositi sa životom. Premda mu je šećerna bolest oduzela obje noge, a korona ga prisilila na prošlogodišnju stanku, od tradicije ne odustaje, piše Vecernji.ba:

- Pa, ja, kao čovjek, nikada ne poklanjam negativnoj energiji pozornost. Ove sam godine osjetio kako bi trebalo ići dalje, živjeti, pa tko ostane, ostane.

mitina galerija

Pazio je Mito i na koronu, stoga je u ovoj prvoj skupini bilo 15 umjetnica, a sve one koje žele, moći će doći i idućega vikenda. Lijepo vrijeme omogućilo je rad na otvorenom. Inače, Mitina galerija odavno je postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama te je cijela kuća postala veliki izložbeni prostor, a želja mu je da se i galerija i kolonija nađu u turističkoj ponudi Livna.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.