Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Mala Mitina galerija postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama

15. rujna 2021. u 18:00 0 komentara 71 prikaza
mitina galerija

U selu Bila kod Livna održana je 12. međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti. Budući da u balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, prije trinaest godina samouki umjetnik iz Bile Branko Ivanković Mito upustio se u hrabar pothvat - organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire.

Različitost na djelu

Ovom jedinstvenom kolonijom želi ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije. Do sada smo vidjeli primjenu 15-ak različitih umjetničkih tehnika, a svaka je kolonija učilište na otvorenom. Potvrdila nam je to i renomirana akademska slikarica iz Splita Jagoda Kecman, inače predsjednica LKU “Vlaho Bukovac”.

- Svaka kolonija jedno je mikrousavršavanje. Znači, to je druženje s ljudima različitih karaktera, različitih osobnosti, a i poteza ruke, poteza kista te na svakoj likovnoj koloniji čovjek nešto novo nauči, ono što nije radio do tada. Prvi put sam kod Mite i mislim da ću ubuduće dolaziti svake godine - kazala je za Večernji list Jagoda i dodala kako je još uvijek pod dojmom ljubaznosti domaćina, prelijepoga krajolika i voćnjaka u kojem slikaju. I Mirjana Labura, umjetnica iz Šibenika, dijeli isto mišljenje. Uz smijeh ističe kako je mlada umirovljenica koja se tek sada posvetila slikarstvu:

mitina galerija | Autor :

- Počela sam raditi u 70-ima na svojoj edukaciji. Pohađam tečajeve i intenzivno sudjelujem na kolonijama, doduše, ovo je jedno posebno otkriće i doživljaj. Predivno je. Kako kolonija nije tematska, odlučila sam se za jedan dalmatinski motiv, međutim, sad ću krenuti na jabuke i kruške te ću malo ovog zelenog kolorita prenijeti na platno.

Svestrana umjetnica iz Mostara Blaženka Bevanda kod Mite i njegove supruge Jakice već je “stara” gošća. Kod kuće je oslikala svilenu maramu i donijela Jakici na dar, a o dojmovima i gostoprimstvu kaže: - O, to se ne da opisati. Danima, danima traje ispunjenost ljepotom, dočekom Mite, Jakice, to, tko nije doživio, ne može kroz priču ni saznati kako je. Treba doći pa vidjeti.

mitina galerija | Autor :

Koloniju je proglasila otvorenom ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ-a Gordana Nakić. Tom je prigodom, među ostalim, naglasila: - Ova jedinstvena manifestacija u BiH, bojim se da nije dovoljno institucionalno podržana i u idućem razdoblju to treba promijeniti. Naš Mito i ova smotra zaslužuju puno više od ovoga što su do sada imali.

Amputacija nogu

A od Mite bi se moglo naučiti i kako se hrabro nositi sa životom. Premda mu je šećerna bolest oduzela obje noge, a korona ga prisilila na prošlogodišnju stanku, od tradicije ne odustaje, piše Vecernji.ba:

- Pa, ja, kao čovjek, nikada ne poklanjam negativnoj energiji pozornost. Ove sam godine osjetio kako bi trebalo ići dalje, živjeti, pa tko ostane, ostane.

mitina galerija | Autor :

Pazio je Mito i na koronu, stoga je u ovoj prvoj skupini bilo 15 umjetnica, a sve one koje žele, moći će doći i idućega vikenda. Lijepo vrijeme omogućilo je rad na otvorenom. Inače, Mitina galerija odavno je postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama te je cijela kuća postala veliki izložbeni prostor, a želja mu je da se i galerija i kolonija nađu u turističkoj ponudi Livna.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.