Bekim Sejranović, pisac

Ivo Andrić i Hamsun imaju zajedničkih crta

Ivo Andrić i Hamsun imaju zajedničkih crta
22.07.2017.
u 08:30
Pogledaj originalni članak

Bekim Sejranović je pisac rođen u Brčkom 1972. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac i na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje studirati kroatistiku i komparativnu književnost. Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje, niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale” i “Tvoj sin”, “Huckleberry Finn” i nove knjige putopisa “Dnevnik jednog nomada”. Odnedavno Sejranović većinu vremena živi u Zagrebu.
Hamsun je najveći
- Nomad sam, eto. Hajdemo reći da mi je nekakva baza Zagreb, tamo sam trećinu vremena, pišem, trenutačno sam na stipendiji koju sam dobio od norveškog ministarstva za kulturu jer mi je pretposljednji roman “Tvoj sin, Haklberi Fin” napisan i izdan prvobitno na norveškom, govori Sejranović, koji često u svojim knjigama piše o društveno-političkoj situaciji u Norveškoj, ali i njihovoj književnosti. - Knut Hamsun se čita, Hamsun se i dalje smatra najvećim norveškim piscem. Većim i od Ibsena, ma što tko govorio. Međutim, odvaja se njegova književna djelatnost od njegovih političkih stavova. - Ja sam dugo proučavao njegov život i mislim da on nije bio nacist u smislu kojim se smatra. Morate shvatiti da je on tada imao 92 godine, da je bio čovjek iz druge epohe, između ostalog bio je anglofob, tada su Englezi bili ono, tako reći, što su danas Amerikanci. Oni su držali svijet. Hamsun je mrzio tu englesku imperijalnu politiku. U jednom trenutku mu se Njemačka, odnosno Hitler, učinila kao nešto novo. Ali treba znati, u vrijeme 2. svjetskog rata, on je bio gluh, imao je više od 90 godina, a jedini kontakt sa svijetom mu je bio radio. A bio je gluh. I žena mu je bila nacistkinja. Zapravo, on je preko žene proglašen nacistom. On mi je jedan od najvećih svjetskih pisaca, definitivno. Na pitanje što misli o Ivi Andriću, Sejranović odgovara: - Ivo Andrić i Hamsun imaju mnogo zajedničkih crta. I Andrić je istodobno bio i napadan i svojatan. Jedan od mojih omiljenih pisaca je Andrić i Hamsun od starijih. Od modernih, na 1. mjestu je Kiš, a zatim Dario Džamonja. Posljednje što sam pročitao je “Rat i Mir” od Lava Tolstoja. Mislim da je to najbolja knjiga ikad napisana.
Rat i mir - najbolja knjiga
A od suvremenih pisaca - Zoran Ferić, recimo. Srđan Valjarević mi je omiljeni autor iz Beograda. U suštini više pratim norvešku književnost nego našu. Pratim što izlazi da bih mogao izabrati što ću prevesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.