Tortilje su temelj mnogih omiljenih jela – od burrita i tacosa do quesadilla i wrapova. Iako ih je lako pronaći u trgovinama, domaće tortilje imaju neusporedivo bolji okus, savršeno su mekane, a uz to ne sadrže aditive i konzervanse. Priprema je jednostavna i zahtijeva samo nekoliko sastojaka koje većina već ima u kuhinji.
Sastojci (za 8 tortilja):
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 2 žlice biljnog ulja (ili svinjske masti za autentičniji okus)
- 150 ml tople vode
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Postupno dodajte ulje i toplu vodu, miješajući dok ne dobijete mekano, elastično tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi mijesite tijesto oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odmori 30 minuta. Tijesto podijelite na 8 jednakih kuglica. Svaku razvaljajte u krug debljine 2-3 mm. Zagrijte suhu tavu (najbolje s debelim dnom ili tavu za palačinke) na srednje jakoj vatri. Pecite svaku tortilju 30–60 sekundi sa svake strane, dok se ne pojave zlatne mrlje i mjehurići. Gotove tortilje čuvajte zamotane u kuhinjsku krpu da ostanu mekane.