Zaduženja

Kreditna sredstva zakrpit će sve veće rupe u blagajnama

Kreditna sredstva zakrpit će sve veće rupe u blagajnama
19.03.2012.
u 10:16
Nakon formiranja Vijeća ministara i usvajanja Fiskalnog okvira za tri godine, nastavak suradnje s MMF-om sve izvjesniji
Pogledaj originalni članak

Uspostava fiskalne discipline na svim razinama vlasti unutar BiH, te usvajanje državnog proračuna za ovu godinu, uvjeti su od kojih izravno ovisi nastavak suradnje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s BiH. Ta “suradnja” prvenstveno znači odobravanje novog kredita, odnosno stand-by aranžmana BiH. Nakon formiranja Vijeća ministara i usvajanja Fiskalnog okvira za iduće tri godine, nastavak suradnje s MMF-om sve je izvjesniji.

 

Novi aranžman

 

Domaće vlasti i stručnjaci slažu se u ocjeni kako je sporazum s MMF-om mnogo bolje rješenje od alternativnih, a to su povećanje PDV-a i drugih nameta. Cilj prošlog sporazuma s MMF-om, koji ističe u srpnju ove godine, bio je da se održi stabilnost mirovinskog sustava i omogući funkcioniranje države na svim razinama u situaciji kada je bilo jasno da se unutar BiH ne mogu osigurati dovoljni prihodi. Slično bi se moglo dogoditi i s novim aranžmanom, jer su blagajne na svim razinama poluprazne. Izvjesno je da bh. vlasti žele novim milijunima od MMF-a zakrpiti postojeće rupe u proračunima i izbjeći neželjene poteze, kao što su smanjenja plaća i mirovina. Ipak, nešto od toga će se morati uraditi jer MMF inzistira na smanjenju javne potrošnje. Mirovine u entitetima najvjerojatnije neće biti dirane, ali plaće u javnom sektoru hoće.

 

Stavovi sindikata

 

Sindikati nemaju baš previše razumijevanja za takve mjere, što potvrđuju štrajkovi prosvjetnih radnika i policije, a uskoro i zdravstva, te dijela administracije. Jedina dobra stvar u cijeloj priči je što će novi aranžman odvratiti domaće vlasti od razmatranja povećanja PDV-a. O tome kako će BiH u budućnosti vratiti još jedan kredit MMF-a za sada nitko ne razmišlja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.