Kolumna

Tko će od vas, koga kao oca sin zamoli ribu, umjesto ribe pružiti mu zmiju?

Tko će od vas, koga kao oca sin zamoli ribu, umjesto ribe pružiti mu zmiju?
06.10.2021.
u 11:02
Pogledaj originalni članak

Evanđelisti pišu kako je Isus često molio. Jedanput, nakon što je završio osobnu molitvu, njegovi učenici zamolili su ga da i njih pouči kako će moliti. Isus ih poučava moliti molitvu koju nazivamo Očenaš. Evanđelist Matej donosi nam tu molitvu u Govoru na gori u Mt 6,9-13, a evanđelist Luka u Lk 11,1-13.

U Lukinu evanđelju glasi: “Oče, sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! Oprosti nam grijehe naše: jer i sami mi opraštamo svakomu tko nam je dužan! I ne uvedi nas u napast!” (Ljudevit Rupčić, Novi zavjet i Psalmi, VI. izdanje). Da se brzo zamijetiti kako u Matejevu evanđelju imamo sedam zaziva, a u Lukinu pet. Papa Pavao VI. u Apostolskoj konstituciji, kojom je proglasio božanski časoslov, piše kako su prvotni kršćani molili najmanje tri puta na dan Očenaš. Zacijelo, vjerujem i svi mi, među prvim molitvama koje smo načuli bila je molitva Očenaša. Kardinal Carlo Maria Martin govorio je kako je molitva Očenaša “Božji nacrt o nama”. Ona postaje molitva uz koju se sazrijeva od djetinjstva do zrele osobe. Piše kako Očenaš postaje molitva i “siromaha koji se iz dana u dan umara boreći se za kruh, za svakodnevnu opskrbu, molitva onoga koji teži za oproštenjem, za snagom u poteškoćama”. Po njemu, Očenaš sadrži temeljne riječi Novog zavjeta kao što su “ime, Kraljevstvo, sveti se, dođi, kruh, grijeh, dugovi, napast”.

Isus, nakon što je poučio učenike moliti Očenaš, nastavlja ih poučavati o molitvi. Molitva treba biti ustrajna. Zatim ih podučava kako će Otac nebeski uslišati molitve jer ljubi nemjerljivom ljubavlju. Kako bi istaknuo ljubav nebeskog Oca, postavlja im upite o ljubavi zemaljskih očeva: “Tko će od vas, koga kao oca sin zamoli ribu, umjesto ribe pružiti mu zmiju? Ili, ako zamoli jaje, pružiti mu štipavca?” (Lk 11,11-12) Zemaljski očevi znaju ljubiti i žrtvovati se, a nebeski Otac još više!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.