Kolumna

Tihićev povratak

Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
Tihićev povratak
14.11.2013.
u 10:23
Sklon dogovoru i kompromisu, a ne svađama i teškim riječima
Pogledaj originalni članak

Povratak Sulejmana Tihića u politički život BiH nakon još jednog teškog operativnog tretmana i postoperativnog liječenja višestruko je značajan. Bez obzira što tko mislio o Tihiću kao čovjeku i političaru, njegovim stavovima i politici koju zagovara i provodi, jednu činjenicu ne može osporiti – on je čovjek kompromisa i jedan od faktora stabilnosti u iznimno nestabilnoj zemlji.

Mnogi su bili iznenađeni kada je Alija Izetbegović povlačeći se s čela stranke za svog političkog nasljednika odredio upravo Sulejmana Tihića. Izetbegović je tim izborom pokazao da je (ipak) mudar političar, jer Tihić je postupno, bez mnogo potresa i afera uspio reformirati SDA i od jednog nacionalno-vjerskog pokreta profilirati ju u modernu narodnjačku stranku. Pri tome se vrlo elegantno riješio nekih od jastrebova i korumpiranih kadrova čiji utjecaj nije bio za podcijeniti. Jednako uspješno je vratio povjerenje bošnjačkog biračkog tijela u SDA. Nakon brojnih privatizacijskih i drugih afera u koje su bili involvirani kadrovi ove stranke, to nije bio nimalo lak zadatak.

Tihić je bio i čovjek dogovora u mnogim procesima vođenim na političkoj sceni BiH. Od Travanjskog paketa i prudskog sporazuma do bilateralnih pokušaja da se riješe neka od velikih političkih pitanja u BiH, Tihić je uvijek bio na strani onih koji su gradili i dogovarali, a ne onih koji su rušili i opstruirali. Unutar stranke su mu prigovarali da je previše popustljiv, da je posvađao SDA s Islamskom zajednicom i da se puno približio SDP-u. S druge strane, tradicionalni partneri iz HDZ-a BiH zamjerili su mu odluku da s Lagumdžijom formira federalnu vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Isti taj Lagumdžija kasnije će Tihića optužiti za prevrtljivost i politikantstvo.

Čak i da u svim tim kritikama ima istine, Tihić i dalje ostaje faktor stabilnosti na političkoj sceni BiH.

Sa svim svojim ljudskim i političkim manama i vrlinama on ostaje osoba sklona dogovoru i kompromisu, a ne svađama i teškim riječima. Ne treba zaboraviti da su u ovoj zemlji vrlo često teške riječi znale načiniti više štete od teških djela. Dobro bi bilo kada bi toga bili svjesni i neki ljudi u Tihićevoj stranci.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.