Kolumna

Pad Mariupolja je prekretnica: Ukrajinci sad neće stati, ići će do kraja

Pad Mariupolja je prekretnica: Ukrajinci sad neće stati, ići će do kraja
18.05.2022.
u 15:36
Pogledaj originalni članak

Pad Mariupolja neće agresoru donijeti olakšanje niti mu omogućiti lažnu predstavu da on pobjeđuje u ovom ratu. Putinova agresorska vojska trebala bi s 260 ranjenih i oko 600 preživjelih ukrajinskih vojnika iz Azovstala postupati vrlo pažljivo i s uvažavanjem. Što se gore s njima bude postupalo, to će odgovor Ukrajinaca dugoročno biti gori za ruske vojnike i ambicije putinovaca.

Tako je bilo u našem Domovinskom ratu. Pobunjeni Srbi i miloševićevci te generali JNA mislili su da će uništavanjem čitavog Vukovara, likvidiranjem stotina ranjenika i tisuća civila, mučenjem tisuća preživjelih u konclogorima u Srbiji pobijediti Hrvate u ratu i poniziti ih. Vjerovali su da će to biti smrtonosan i konačan udarac našoj želji za borbom. Bila je to jako pogrešna kalkulacija. Naprotiv, žrtva Vukovara i Vukovaraca bila je mnogima tako snažan motiv, jedan od glavnih događaja koji su dodatno “nabrijali” hrvatsku stranu. Pa mnogi Hrvati i danas, više od 30 godina poslije pada Vukovara, na spomen imena grada heroja osjete navalu inata i odlučnosti kao i devedesetih. To se ne da izbrisati. Bila je to, dakle, zaista prekretnica u našem ratu. Nakon toga više nije bio problem kako natjerati miloševićevce i njihove sluge da se zaustave, nego je bio problem kako zaustaviti Hrvate da na kraju rata ne uđu i u Banju Luku. Poslije su mnogi od odgovornih u SAD-u zažalili što su natjerali Hrvate da se zaustave.

Ne mora ova priča, a ona je istinita, biti potpuno ponovljena u Ukrajini. Rat je još gori, ubitačniji, a agresor nemilosrdniji i snažniji, no princip je isti. Pa tko je prije tri mjeseca vjerovao da će se Ukrajinci sada ravnopravno nositi s nasljednicima Crvene armije? A to upravo čine. U želju Ukrajinaca da se oslobode i odlučnost da otjeraju okupatora ne treba sumnjati. Pad Mariupolja je, stoga, kap koja će njihovu motiviranost podići do kraja, jer će ih sada u borbi pratiti slike razorenog grada i žrtava hrabrih branitelja Azovstala. Zato je to i poruka agresorima neka radije dobro paze što će učiniti s preživjelim ukrajinskim vojnicima. Jer, kad se putinovci odluče zaustaviti, pojavit će se pitanje odnosno problem kako privoljeti Ukrajince da se zaustave.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.