Kolumna

"Kalajisanje" BiH: Hercegovinu iz naziva države izbaciti, tri nacije u jednu (bosansku) pretvoriti!

"Kalajisanje" BiH: Hercegovinu iz naziva države izbaciti, tri nacije u jednu (bosansku) pretvoriti!
23.09.2022.
u 12:18
Pogledaj originalni članak

Što nas podsjeti na razgovor (ne)ugodni između vlasnika tvrtke i prijatelja.

- Što ima novo u tvojoj tvrtki? - upita prijatelj.

- Tražimo novog blagajnika - odgovori vlasnik.

- Zar niste prije mjesec dana zaposlili novog blagajnika? - čudi se ovaj.

- Pa njega i tražimo - objasni vlasnik tvrtke

Lines of Text:

Još je devet dana do izbora, a sedam do predizborne šutnje. A predizborna šutnja u BiH je zlato jedno. Za razliku od govora mržnje, zveckanja oružjem, laži najvatrenijih zagovornika unitarne bošnjačke države u prozirnom građanskom ruhu. "Građanski" car je gol do kosti. Nepodnošljivo lako većinu izgovorenih ili napisanih riječi Hrvata proglase fašističkima, a svoje odurne "građanske" frazetine pacifističkim, riječima mira, prosperiteta, jednakosti. Gotovo svaka druga rečenica koju izgovore "miriše" na mržnju, šovinizam, segregaciju, asimilaciju, majorizaciju…

Čak se hvale kako će učiniti sve da bh. Hrvate izbace iz vlasti u Federaciji, a posredno i kad je državna razina u pitanju. I to izbornim inženjeringom te raznim drugim marifetlucima. A natkrovljujuće načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH je jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. U presudi Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" izrijekom se naglašava legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda. Zajapureni borci za unitarnu bošnjačku državu prijete i Christianu Schmidtu ako dirne u stari Izborni zakon po kojem Bošnjaci mogu izabrati kontrolni paket svojih fikusa u hrvatski Klub Doma naroda Federacije BiH. A stari Izborni zakon pravno i ne postoji jer je Ustavni sud BiH izbrisao odredbe koje se tiču izbora izaslanika u Dom naroda FBiH. Pa bi bilo normalno da Schmidt postupi po odluci Ustavnog suda BiH jer je on i tumač i zaštitnik Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Neće valjda Schmidt, kao neki njegovi prethodnici, biti obični adlatus političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, koje miniraju mirovni sporazum, pa tako i mir. Jasno kao dan, osim onima kojima je zamračen um utopijskom "građanskom" BiH. Ako izbornim inženjeringom uspiju Hrvate izbaciti iz vlasti, aktivira se 7. zaključak HNS-a BiH - institucionalna i teritorijalna reorganizacija BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

"Biser" sarajevskog prosvjednika o tome kako iz naziva države Bosne i Hercegovine treba izbaciti Hercegovinu valja ozbiljno shvatiti. Taj projekt traje već tri desetljeća, a javno su ga u medijski eter i političku scenu izgovorila dva intelektualca Bošnjaka. Jedan od njih rođen je u - Hercegovini! Drugi je, čini se, "samo" podrijetlom iz Hercegovine. Kojoj žele ugasiti ime, a povijesno je i pravno starija od Bosne. Cilj takve politike je da sam naziv države (Bosna) u budućnosti bude osnova za naziv nacije (bosanska). U tu svrhu je uzet i naziv jezika koji govore Bošnjaci - bosanski jezik. Na djelu je unitarističko "kalajisanje" BiH: Hercegovinu iz naziva države izbaciti, a tri nacije u jednu (bosansku) pretvoriti!

Posebno su na udaru politički dužnosnici u RH. Izvrću im riječi, izmišljaju izjave. Veliki su stručnjaci u reviziji povijesti, posebno novije. No, svako malo ih demantira netko od autoriteta iz te oblasti. Nerado priznaju veliki doprinos RH u oslobađanju značajnih područja BiH, što je natjeralo srpsku stranu na Daytonski sporazum. Onda u medije dospiju stavovi Dereka Cholleta, važne osobe Clintonove administracije, u njegovoj knjizi "Put prema Daytonu", u kojoj naglašava da je ofenziva RH u zapadnoj Bosni dovela do kraja rata u BiH. I sam Bill Clinton u svojim memoarima ističe važnost vojnih uspjeha RH. Clinton i njemački kancelar Kohl složili su se oko važnosti hrvatsko-bošnjačkog saveza. No, zajapureni jurišnici "građanske" BiH smatraju da su Hrvati zapravo problem!

No, ne štede ni slovenske političare. A upravo RH i Slovenije mogu najviše pomoći BiH kad su EU i NATO u pitanju. Ali, ne lezi, vraže! Kakva Europa, kakvi bakrači, žučljivim zagovornicima "građanske" države unitarna BiH je - Amerika! Kad je košarkaška reprezentacija BiH na Europskom prvenstvu pobijedila Sloveniju, čula se nova verzija starog vica. U Ministarstvo vanjskih poslova BiH stigao je brzojav sljedećeg sadržaja: "Bili ste bolji, STOP! Čestitamo na pobjedi, STOP! Pristup EU, STOP! Pristup NATO-u, STOP!"

Od bošnjačkih vođa čuli smo kako Hrvati i Srbi parazitiraju na gospodarskim uspjesima Bošnjaka, a Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ-a, kazao je kako ova županija ima deset puta veći izvoz po glavi stanovnika nego Sarajevo. Političkom Sarajevu matematika i ekonomija slabo idu. Što nas podsjeti na razgovor (ne)ugodni između vlasnika tvrtke i prijatelja.

- Što ima novo u tvojoj tvrtki? - upita prijatelj.

- Tražimo novog blagajnika - odgovori vlasnik.

- Zar niste prije mjesec dana zaposlili novog blagajnika? - čudi se ovaj.

- Pa njega i tražimo - objasni vlasnik tvrtke. •

Infobox ():

A predizborna šutnja u BiH je zlato jedno. Za razliku od govora mržnje, zveckanja oružjem, laži najvatrenijih zagovornika unitarne bošnjačke države u prozirnom građanskom ruhu. "Građanski" car je gol do kosti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Habuhabuhabu
23:28 23.09.2022.

Jedni bi brisali Hercegovinu radi Bosne, a drugi je brisali radi Herceg-Bosne.