Kolumna

Isus ih upita: Vjerujete li da to mogu učiniti?

Isus ih upita: Vjerujete li da to mogu učiniti?
20.01.2021.
u 14:58
Pogledaj originalni članak

Evanđelist Matej u devetom poglavlju donosi još nekoliko Isusovih ozdravljenja. Izliječio je jednu ženu koja je bolovala od krvarenja dvanaest godina. Ohrabrio ju je i istaknuo njezinu vjeru. Oživio je kćer jednog poglavara. Tu su ga čak i ismijavali jer je rekao kako djevojčica nije umrla, nego spava. Ovu zgodu donose evanđelisti i Marko i Luka. Marko navodi da je taj poglavar bio nadstojnik sinagoge. Zvao se Jair. (Mk 5,12-43) I Luka navodi da se zvao Jair te da je njemu i njegovoj supruzi Isus zabranio da ikome govore o oživljenju njihove kćeri.

Zatim, kad je odlazio iz poglavareve kuće, slijedila su ga dvojica slijepaca. Idući za njim govorili su: “Smiluj nam se, Sine Davidov!” Bili su uporni. Čak su ušli za njim u kuću. Isus ih upita: “Vjerujete li da to mogu učiniti?” (Mt 9,28) Brzo i jasno su potvrdili kako vjeruju da može. On se dotaknu njihovih očiju i ozdravi ih. Pohvalio je njihovu vjeru. Ali i njima Isus oštro zabranjuje da o tome baš ikome govore. Međutim, njih dvojica, čim su izišla iz kuće, zaboravila su na Isusove riječi. Odmah su raširili glas o Isusu.

Matej još u tom poglavlju donosi kako je Isus ozdravio opsjednutog i nijemog čovjeka. Narod se divio i čudio tom ozdravljenju. Ali farizeji optužuju Isusa kako to čini uz pomoć poglavice zlih duhova.

Matej zaključuje kako je Isus obilazio Galileju. Susretao se s ljudima. Razgovarao je s njima u mjestima i u prostorima gdje žive. Propovijedao im je evanđelje (Radosnu vijest) o kraljevstvu Božjem u sinagogama. Liječio ih. Podučavao ih. Ali upoznao je njihovo stanje. Bili su satrveni i zapušteni “kao ovce bez pastira”. Sažali se i uviđa kako ima puno posla te da treba pomoćnike.

Čitajući ovaj biblijski tekst i meditirajući nad njim, Carlo Martin Martini poziva nas na sudjelovanje u ovom Isusovu sažaljenju nad ljudima koji nisu znali koliko ih Bog voli ili, ako su znali, onda nisu odgovorili na toliku ljubav.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.