Kolumna

Ili, što će čovjek 
dati u zamjenu 
za život svoj?

Ili, što će čovjek 
dati u zamjenu 
za život svoj?
21.04.2021.
u 09:24
Onaj tko želi biti njegov učenik, treba se odreći samoga sebe, uzeti svoj križ i ići za njim
Pogledaj originalni članak

Nakon što je apostol Petar uime svih apostola odgovorio Isusu kako oni misle da je on Krist, Sin Boga živoga, Isus im naviješta svoju smrt i uskrsnuće u Jeruzalemu. Učenici nisu nikako mogli razumjeti da Isus mora ići u Jeruzalem kako bi u njemu bio uhićen, osuđen, bičevan, mučen i kako bi umro raspet na križu, ali i uskrsnuo treći dan. Petar, kojeg je Isus pohvalio, ponovno je prvi, ali sada u odvraćanju Isusa od toga plana, poslanja. Povukao je Isusa u stranu i počeo ga odvraćati da to ne smije činiti. Isus se oštrim riječima obraća Petru: “Sotono, idi mi s očiju! Ti si sablazan za me jer tvoje misli nisu Božje, nego ljudske”. (Mt 16,23) Joseph Ratzinger u knjizi “Isus iz Nazareta” I. na str. 306. piše: “A mi također znamo da je tijekom svih stoljeća, kao i danas, kršćane - koji imaju pravu ispovijest - sam Gospodin uvijek iznova morao podučavati da njegov put u svim naraštajima nije put zemaljske moći i slave, nego put križa. Znamo i vidimo da kršćani - mi sami - i danas odvode Gospodina u stranu i govore mu: “Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!” (Mt 16,22)

Isus, nakon što je oštro ukorio Petra, nastavlja apostolima tumačiti kako će biti trnovit put i njegovih sljedbenika. Onaj tko želi biti njegov učenik, treba se odreći samoga sebe, uzeti svoj križ i ići za njim. I upravo suprotno od ljudskog očekivanja, tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga, a onaj tko ga izgubi, sačuvat će ga. Zatim Isus postavlja dva pitanja: “Jer što će koristiti čovjeku ako dobije sav svijet, a izgubi život svoj? Ili, što će moći dati čovjek kao zamjenu za život svoj?” (Mt 16,26) Ratzinger će dalje napisati na str. 295.: “U sva tri evanđelja ovo (Mk 8,31-9,1; Mt 16,21-28; Lk 9,22-27) nasljedovanje križa izlaže antropološki kao put gubljenja sebe koji je čovjeku neophodan i bez kojega čovjeku nije moguće naći sebe”.

Kako bi mogli koliko-toliko razumjeti ili prihvatiti Isusovu muku i smrt, Isus ih podučava kako će doći u slavi Oca svoga. Bit će u pratnji anđela. A svakome će platiti po djelima njegovim.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.