Kolumna

Ezekija briznu u gorak plač

Ezekija briznu u gorak plač
17.05.2023.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Kralj David prenio je sjedište svoga kraljevstva iz Hebrona u Jeruzalem oko 1000. god. pr. Krista. Kraljevstvo su podijelili na dva dijela: Izrael (Sjeverno kraljevstvo) i Judu (Južno kraljevstvo) 931. pr. Krista. Sjeverno kraljevstvo s glavnim gradom Samarijom osvojili su Asirci 722. ili 721. pr. Krista. Jeruzalem je bio glavni grad Jude, tj. Južnog kraljevstva). Južno kraljevstvo završilo je babilonskim osvajanjem Jeruzalema i rušenjem Hrama 587. ili 586. pr. Krista.

U Bibliji piše kako je najbolji kralj Južnog kraljevstva bio Ezekija, koji je vladao od 716. do 687. god. pr. Kr. Bio je sin Ahazov i Abijin. Postao je kralj u 25. godini života. Vladao je dvadeset i devet godina. Borio se protiv krivovjerja. Štovao je Gospodina. Bio je blagoslovljen u svojim pothvatima. Asirci su, kad su osvojili Sjeverno kraljevstvo, pokušavali osvojiti i Južno kraljevstvo.

Predstavnici asirskog i judejskog kraljevstva sastali su se kod vodovoda Gornjeg ribnjaka. Asirci su bili sigurni u svoju vojnu pomoć. S te pozicije počeli su pregovore i podrugljivo pitali u što se uzda kralj Ezekija. Asirci su Egipat smatrali slomljenom trskom. A pred njihovom silom smatrali su kako je i Gospodin nemoćan i ne može zaštititi Judejce. Asirsko izaslanstvo je svoju moć pokazalo pred Judejcima i pozvalo ih da ne vjeruju svome kralju Ezekiji.

Kralj Ezekija zatražio je mišljenje proroka Izaije i zamolio ga da se pomoli Gospodinu. Prorok Izaija poruči kralju da se ne boji riječi ni sile asirske. Kralj Sanherib posla pismo Ezekiji da se preda jer ga ne može spasiti nitko, pa ni Gospodin. Ezekija uze pismo. Ušao je u Hram, pročitao ga i pomolio se. Prorok Izaija poruči Ezekiji kako mu je molitva uslišana. Asirski kralj Sanherib vratio se u Ninivu. Dok se molio u Hramu, dvojica njegovih sinova ubila su ga mačem.

Ezekija se razbolio. Prorok Izaija ga posjetio i rekao mu da uredi kuću jer će brzo umrijeti. Ezekija, kad je čuo prorokove riječi, pomoli se: "Ah, Gospodine! Sjeti me se milostivo da sam pred tobom hodio vjerno i poštena srca i da sam činio što je vjerno u tvojim očima". I Ezekija briznu gorko u plač (2 Kr 20, 3-5). Izaija, prije nego što je otišao od njega, reče mu kako je Bog vidio njegove suze te će ozdraviti i živjeti još petnaest godina.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.