Kolumna

Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?

Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?
27.07.2022.
u 13:19
Pogledaj originalni članak

O Isusovu uhićenju u Getsemaniju evanđelist Ivan piše u osamnaestom poglavlju svoga Evanđelja. Isus je s učenicima prešao na drugu stranu potoka Kedron u jedan vrt. I prije je s učenicima dolazio u taj vrt. Zato je Juda znao gdje su Isus i ostali apostoli. Juda je došao sa stražarima u taj vrt noću. Nosili su svjetiljke, zublje i oružje. Isus je znao što će se sve dogoditi. Kad je vidio u blizini Judu i stražare, prišao im je i upitao: "Koga tražite?" (Iv 18,4). Juda i stražari odgovoriše: "Isusa Nazarećanina!" (Iv 18,5). Isus im odgovori: "Ja sam!" (Iv 18,5). Juda i stražari pali su na zemlju. Isus ih ponovno upita: "Koga tražite?" (Iv 18,7). Zatražio je da puste ostale apostole.

Međutim, Petar se uzdao u svoj mač. Udario je mačem slugu Malka i odsjeka mu desno uho. Isus prigovara Petru pitanjem: "Djeni mač u korice! Zar da ne popijem kaleža koji mi dade Otac?" (Iv 18,11). Petra i sve svoje učenike htio je podučiti da se ne uzdaju u oružje.

Stražari su uhvatili Isusa i svezali ga. Odveli su ga Ani. Ana je bio tast velikog svećenika Kajfe. Imao je utjecaja na svoga zeta. Petar i Ivan išli su za Isusom. Ivan je poznavao ljude oko dvora te je mogao uvesti Petra u dvor velikog svećenika. Vratarica je prepoznala Petra. On ne priznaje da je Isusov učenik. Još je dva puta zatajio Isusa prije nego što se čuo pijetao.

Ana, zbačeni veliki svećenik, ispitivao je Isusa o njegovim govorima i učenicima. Isus je javno govorio, zato mu odgovori pitanjem: "Zašto pitaš mene?" (Iv 18,21). Isus želi da pita one koji su ga slušali. Jedan stražar udari Isusa po obrazu zbog odgovora bivšem velikom svećeniku. Isus se nije smeo. Upita ga: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?" (Iv 18,23). Ana posla Isusa u okovima zetu Kajfi.

Od Kajfe su Isusa odveli Pilatu. Međutim, nisu stražari ušli u Pilatov dvor. Htjeli su ostati čisti. Zato je Pilat izišao i s njima razgovarao. Htio je znati zašto optužuju Isusa. Nakon razgovora s njima vratio se Pilat u dvor. Započeo je razgovor s Isusom pitanjem: "Jesi li ti zbilja kralj židovski?" Isus odgovara pitanjem: "Pitaš li to sam od sebe ili su ti to drugi o meni kazali?" (Iv 18,34).

Isus tumači Pilatu što je njegovo kraljevstvo. Ono nije zemaljsko. Ne čuva se vojskom. Pilat ne razumije kraljevstvo koje se ne brani vojskom i oružjem. Isus mu reče zašto se rodio: "Ja sam se radi ovoga rodio i radi ovoga došao na svijet: da posvjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas." (Iv 18,37). Pilata zanima što je istina. Upita Isusa: "Što je istina?" (Iv 18,38). Pilat se vratio razgovarati s onima što su ostali pred dvorom. Jasno im je rekao kako ne nalazi na Isusu nikakve krivnje. Ipak, ponudio im je mogućnost izbora. Zatražio je koga će pustiti: Isusa ili razbojnika Barabu. Oni su izabrali razbojnika Barabu. Ali nisu bili zadovoljni. Tražili su od Pilata da osudi Isusa na razapinjanje na križu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.