SREDNJA BOSNA

Inzko treba zaustaviti etničko čišćenje Hrvata-katolika

Foto: VL FOTO
Inzko treba zaustaviti etničko čišćenje Hrvata-katolika
11.07.2011.
u 10:12
Uspjeh ili propast BiH će biti samo još jedan propali eksperiment dopusti li se etničko čišćenje središnje Bosne
Pogledaj originalni članak

Ono što je brojnima, pa i u središnjoj Bosni zazvučalo kao preteška izjava čelnika tamošnjeg HDZ-a Nikole Lovrinovića o tome da se Hrvate nastoji iseliti s njihova stoljetnog ognjišta, nažalost je dugoročna dijagnoza poteza koje vuče velikobošnjačka politika okupljena oko SDP-a BiH i SDA.

Udar na središnju Bosnu

Udar na ovaj dio zemlje, koji je jedini nakon teškog i krvavog rata uspio djelomično povratiti konture multietničnosti i kakvog-takvog suživota, jest upravo i narušavanje političkoga balansa nakon posljednjih izbora. Umjesto dva HDZ-a u BiH, od kojih je stariji i pobjednik tamošnjih izbora, SDP i SDA izabrali su i stranke koje ne zastupaju niti same sebe, a kamoli tamošnje Hrvate. I nije riječ samo o političkom nasilju, nego i potpunom gaženju Ustava Srednjobosanske županije, zakona i propisa o radu Skupštine i Vlade. Upravo zbog toga potrebne su korjenitije izmjene zakonodavnog okvira koji bi zajamčio jednakopravnu poziciju Hrvata u središnjoj Bosni gdje su prije rata bili dvostruko brojniji od Srba i Bošnjaka, a sada su zbog agresije, ratnoga čišćenja i planskog naseljavanja Bošnjaci daleko brojniji od Hrvata.

Ova je županija zajedno s Hercegovačko-neretvanskom imala poseban status upravo zbog toga što se radi o nacionalno izmiješanim sredinama. Ured visokog predstavnika već duže analizira moguće povlačenje poteza u središnjoj Bosni budući da su i njihovi pravni stručnjaci utvrdili kako se radi o kršenjima odredbi Ustava. Tako u najmanje tri slučaja bošnjačka većina nije ispoštovala isticanje vitalnog nacionalnog interesa unutar županijskog sabora. O vitalnom nacionalnom interesu, naime, jedino može odlučivati posebni odjel Ustavnoga suda Federacije BiH o pitanju vitalnog interesa, a ne nikako bošnjačka većina u saboru, što je bio slučaj. Usto, ni u kojem slučaju se nije mogla sazvati sjednica Skupštine bez privremenog predsjedatelja Mirka Batinića što je izvela pučistička vlast u središnjoj Bosni. Velika su očekivanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je u nekoliko razgovora s političkim predstavnicima iskazao zanimanje za rješavanje ovoga spora.

Izraženo i pravno nasilje

S druge, pak, strane, na zadržavanju rezultata pravnog nasilja inzistiraju prije svih u SDP-u BiH čime se ova stranka do kraja deklarira kao dio velikobošnjačkog projekta, ali i što je još opasnije, kao stranka koja bi boljševičkim metodama rješavala političke prijepore.

Zanimljivo je kako je, pak, SDA spreman na određene ustupke i razgovore kako bi se riješila teška politička kriza u ovome dijelu zemlje. To je potvrdio i osobno visoki predstavnik na kojemu je sada najveća odgovornost pokazati je li na strani Daytonskog sporazuma i zakona ili pak uz politiku destrukcije SDP-a BiH koja je prouzročila najtežu krizu koja opasno ljulja temelje ove zemlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GA
garbage2
11:14 11.07.2011.

Ajme vama HDZ-ovci. Vase je propalo. Ostaje vam malo vlasti tamo od Duvna do Rondoa. I nista vise. Kad ovi tamo hercegovci shvate da uz pomoc vas vise ne mogu krasi i tamo ce vas sjebat\'. To je i jedini pravi put. Borili ste se protiv Bosne, radite protiv Bosne, ne volite Bosnu. Zbog toga nemate sta vise u njoj trazit\'. Zelim vam suno srece u Lijepoj Vasoj. Bok , Bok.

SP
Spezispezi
15:51 11.07.2011.

Ako se ovako nastavi za 20 godina će u BiH izbiti novi rat između Republike Srpske i Muslimanske republike neznanog naziva, a Hrvati će biti tamo samo mirovne snage UN-a, jer će već biti svi u emigraciji....

Avatar guten_tag
guten_tag
19:21 11.07.2011.

Mučki ubijan pa bačen u septičku jamu... imao je na sebi plavo, radničko odijelo... U napuštenom srpskom selu Čipuljić u blizini Bugojna jučer je pronađeno tijelo iz skupine nestalih bugojanskih Hrvata. Doznajemo da je riječ o Marku Bartuloviću, i to jednom od 20 nestalih vojnika iz bugojanske skupine. Rezultati DNK analize dat će konačnu potvrdu. Tako se misterij koji je trajao punih 18 godina napokon počeo rješavati.