SREDNJA BOSNA

Inzko treba zaustaviti etničko čišćenje Hrvata-katolika

inzko
VL FOTO
11.07.2011.
u 10:12

Uspjeh ili propast BiH će biti samo još jedan propali eksperiment dopusti li se etničko čišćenje središnje Bosne

Ono što je brojnima, pa i u središnjoj Bosni zazvučalo kao preteška izjava čelnika tamošnjeg HDZ-a Nikole Lovrinovića o tome da se Hrvate nastoji iseliti s njihova stoljetnog ognjišta, nažalost je dugoročna dijagnoza poteza koje vuče velikobošnjačka politika okupljena oko SDP-a BiH i SDA.

Udar na središnju Bosnu

Udar na ovaj dio zemlje, koji je jedini nakon teškog i krvavog rata uspio djelomično povratiti konture multietničnosti i kakvog-takvog suživota, jest upravo i narušavanje političkoga balansa nakon posljednjih izbora. Umjesto dva HDZ-a u BiH, od kojih je stariji i pobjednik tamošnjih izbora, SDP i SDA izabrali su i stranke koje ne zastupaju niti same sebe, a kamoli tamošnje Hrvate. I nije riječ samo o političkom nasilju, nego i potpunom gaženju Ustava Srednjobosanske županije, zakona i propisa o radu Skupštine i Vlade. Upravo zbog toga potrebne su korjenitije izmjene zakonodavnog okvira koji bi zajamčio jednakopravnu poziciju Hrvata u središnjoj Bosni gdje su prije rata bili dvostruko brojniji od Srba i Bošnjaka, a sada su zbog agresije, ratnoga čišćenja i planskog naseljavanja Bošnjaci daleko brojniji od Hrvata.

Ova je županija zajedno s Hercegovačko-neretvanskom imala poseban status upravo zbog toga što se radi o nacionalno izmiješanim sredinama. Ured visokog predstavnika već duže analizira moguće povlačenje poteza u središnjoj Bosni budući da su i njihovi pravni stručnjaci utvrdili kako se radi o kršenjima odredbi Ustava. Tako u najmanje tri slučaja bošnjačka većina nije ispoštovala isticanje vitalnog nacionalnog interesa unutar županijskog sabora. O vitalnom nacionalnom interesu, naime, jedino može odlučivati posebni odjel Ustavnoga suda Federacije BiH o pitanju vitalnog interesa, a ne nikako bošnjačka većina u saboru, što je bio slučaj. Usto, ni u kojem slučaju se nije mogla sazvati sjednica Skupštine bez privremenog predsjedatelja Mirka Batinića što je izvela pučistička vlast u središnjoj Bosni. Velika su očekivanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je u nekoliko razgovora s političkim predstavnicima iskazao zanimanje za rješavanje ovoga spora.

Izraženo i pravno nasilje

S druge, pak, strane, na zadržavanju rezultata pravnog nasilja inzistiraju prije svih u SDP-u BiH čime se ova stranka do kraja deklarira kao dio velikobošnjačkog projekta, ali i što je još opasnije, kao stranka koja bi boljševičkim metodama rješavala političke prijepore.

Zanimljivo je kako je, pak, SDA spreman na određene ustupke i razgovore kako bi se riješila teška politička kriza u ovome dijelu zemlje. To je potvrdio i osobno visoki predstavnik na kojemu je sada najveća odgovornost pokazati je li na strani Daytonskog sporazuma i zakona ili pak uz politiku destrukcije SDP-a BiH koja je prouzročila najtežu krizu koja opasno ljulja temelje ove zemlje.

Komentara 3

GA
garbage2
11:14 11.07.2011.

Ajme vama HDZ-ovci. Vase je propalo. Ostaje vam malo vlasti tamo od Duvna do Rondoa. I nista vise. Kad ovi tamo hercegovci shvate da uz pomoc vas vise ne mogu krasi i tamo ce vas sjebat\'. To je i jedini pravi put. Borili ste se protiv Bosne, radite protiv Bosne, ne volite Bosnu. Zbog toga nemate sta vise u njoj trazit\'. Zelim vam suno srece u Lijepoj Vasoj. Bok , Bok.

SP
Spezispezi
15:51 11.07.2011.

Ako se ovako nastavi za 20 godina će u BiH izbiti novi rat između Republike Srpske i Muslimanske republike neznanog naziva, a Hrvati će biti tamo samo mirovne snage UN-a, jer će već biti svi u emigraciji....

Avatar guten_tag
guten_tag
19:21 11.07.2011.

Mučki ubijan pa bačen u septičku jamu... imao je na sebi plavo, radničko odijelo... U napuštenom srpskom selu Čipuljić u blizini Bugojna jučer je pronađeno tijelo iz skupine nestalih bugojanskih Hrvata. Doznajemo da je riječ o Marku Bartuloviću, i to jednom od 20 nestalih vojnika iz bugojanske skupine. Rezultati DNK analize dat će konačnu potvrdu. Tako se misterij koji je trajao punih 18 godina napokon počeo rješavati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?