PETICIJA

HVO pokrenuo peticiju ‘STOP majorizaciji Hrvata u BiH’

Foto: Braco Selimović
HVO pokrenuo peticiju ‘STOP majorizaciji Hrvata u BiH’
05.02.2011.
u 11:18
Organizatori očekuju da će peticiju potpisati 150.000 građana koji se protive konceptu SDP-a
Pogledaj originalni članak

Čelnici Koordinacije udruga Hrvatskoga vijeća obrane Domovinskog rata, koja okuplja devet hrvatskih udruženja iz BiH, najavila je jučer pokretanje potpisivanja peticije ‘Stop majorizaciji Hrvata u BiH’ kojom će izraziti prosvjed protiv pokušaja eliminiranja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti te ustavnim promjenama koje bi izjednačile Hrvate s druga dva naroda u BiH. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Nikica Tomić rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru da će akcija trajati između 10. i 20. veljače u općinama u većem dijelu BiH, očekujući da će peticiju potpisati 150.000 Hrvata.

- Ovu ćemo peticiju uputiti zemljama članicama Vijeća za provedbu mira u BiH, Uredu visokog međunarodnog predstavnika zemljama članicama Europske unije i administraciji SAD-a kako bismo ukazali na neravnopravnost Hrvata u BiH prigodom uspostave vlasti te zatražimo promjenu ustava kako bi kao narod zauzeli mjesto koje nam pripada”, rekao je Tomić.

Pojasnio je kako se u BiH nakon posljednjih izbora nastoji konstituirati vlast na temelju prijevare. Za takve pokušaje optužili su Socijaldemokratsku partiju BiH navodeći kako ta stranka ne zastupa hrvatske interese.

- Ovim putem pozivamo sve hrvatske stranke na zajedničko djelovanje kako bi se zaštitili interesi u jednom od najtežih trenutaka za BiH tako i za hrvatski narod. Pozivamo hrvatski puk i ostale građane kako bi iskazali nezadovoljstvo i potpisali peticiju kojom se traži institucionalna jednakost u BiH s temeljnim motom - STOP majorizaciji, rekao je Tomić. Dodao je kako je Koordinacija udruga Domovinskog rata pozvala i brojne druge institucije Hrvata u BiH da podrže ovu akciju kojoj je cilj da se ‘poštuje izborna volju naroda, bez obzira na to tko je pobijedio na posljednjim izborima’.

- Zauzimamo se i za stvaranje hrvatskoga političkog bloka u kojemu svi trebaju zauzeti mjesto koje su dobili na izborima, rekla je predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja Jasna Zlomislić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.