PETICIJA

HVO pokrenuo peticiju ‘STOP majorizaciji Hrvata u BiH’

peticija
Braco Selimović
05.02.2011.
u 11:18

Organizatori očekuju da će peticiju potpisati 150.000 građana koji se protive konceptu SDP-a

Čelnici Koordinacije udruga Hrvatskoga vijeća obrane Domovinskog rata, koja okuplja devet hrvatskih udruženja iz BiH, najavila je jučer pokretanje potpisivanja peticije ‘Stop majorizaciji Hrvata u BiH’ kojom će izraziti prosvjed protiv pokušaja eliminiranja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti te ustavnim promjenama koje bi izjednačile Hrvate s druga dva naroda u BiH. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Nikica Tomić rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru da će akcija trajati između 10. i 20. veljače u općinama u većem dijelu BiH, očekujući da će peticiju potpisati 150.000 Hrvata.

- Ovu ćemo peticiju uputiti zemljama članicama Vijeća za provedbu mira u BiH, Uredu visokog međunarodnog predstavnika zemljama članicama Europske unije i administraciji SAD-a kako bismo ukazali na neravnopravnost Hrvata u BiH prigodom uspostave vlasti te zatražimo promjenu ustava kako bi kao narod zauzeli mjesto koje nam pripada”, rekao je Tomić.

Pojasnio je kako se u BiH nakon posljednjih izbora nastoji konstituirati vlast na temelju prijevare. Za takve pokušaje optužili su Socijaldemokratsku partiju BiH navodeći kako ta stranka ne zastupa hrvatske interese.

- Ovim putem pozivamo sve hrvatske stranke na zajedničko djelovanje kako bi se zaštitili interesi u jednom od najtežih trenutaka za BiH tako i za hrvatski narod. Pozivamo hrvatski puk i ostale građane kako bi iskazali nezadovoljstvo i potpisali peticiju kojom se traži institucionalna jednakost u BiH s temeljnim motom - STOP majorizaciji, rekao je Tomić. Dodao je kako je Koordinacija udruga Domovinskog rata pozvala i brojne druge institucije Hrvata u BiH da podrže ovu akciju kojoj je cilj da se ‘poštuje izborna volju naroda, bez obzira na to tko je pobijedio na posljednjim izborima’.

- Zauzimamo se i za stvaranje hrvatskoga političkog bloka u kojemu svi trebaju zauzeti mjesto koje su dobili na izborima, rekla je predsjednica Udruge obitelji poginulih branitelja Jasna Zlomislić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?