Suđenje

Haaški sud dopustio izmjenu optužnice protiv Hadžića

Foto: Reuters/PIXSELL
Haaški sud dopustio izmjenu optužnice protiv Hadžića
17.03.2012.
u 12:29
U izmjenama koje je tužiteljstvo predložilo precizira se Hadžićeva odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata i ispravljaju nejasnoće.
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Haaški sud odobrio je zahtjev tužiteljstva za izmjenu optužnice protiv bivšeg predsjednika tkz. Republike Srpske Krajine, Gorana Hadžića i one se moraju donijeti do 22. ožujka, javila je agencija Tanjug. U obrazloženju Tribunala se kaže kako u izmjenama ne navode nove optužbe i one nemaju utjecaja na datum početka suđenja ili dužinu trajanja postupka. U izmjenama koje je tužiteljstvo predložilo 27. veljače precizira se Hadžićeva odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata i ispravljaju nejasnoće.

- Izmjenama se želi preciznije definirati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom pothvatu, kako djelima tako i propustima - navodi tužiteljstvo u obrazloženju prijedloga izmena optužnice dodajući kako nastoje dokazati kako je zločine počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dvije grupe - zatvorenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima te žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim točkama optužnice budu opisane na jednak način, kao i nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

Hadžić je optužen da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem na čelu, čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje Hrvata i drugog nesrpsko stanovništva s trećine hrvatske teritorije i u 14 točaka optužnice, tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjenih u Hrvatskoj u razdoblju od lipnja 1991. do kraja prosinca 1993. Početak suđenja Hadžiću zakazan je za 16. listopada ove godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.