regionalni centar

Američko veleposlanstvo u Beogradu gradi špijunski centar?

Foto: afp
Američko veleposlanstvo u Beogradu gradi špijunski centar?
10.11.2011.
u 13:59
Kompleks se prostire na više od 40 000 četvornih metara, sastoji se od sedam zgrada, zapošljavat će čak 400 službenika, a projekt je vrijedan 117 milijuna dolara
Pogledaj originalni članak

U okviru novog veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koja se gradi na mjestu nekadašnjeg Maršalata na Dedinju, bit će smješten i regionalni centar CIA za Balkan, tvrdi beogradski Srpski informativni portal dodajući da se kompleks prostire na više od 40.000 četvornih metara, sastoji se od sedam zgrada, zapošljavat će čak 400 službenika, a projekt je vrijedan 117 milijuna dolara.

Portal podsjeća kako su dužnosnici američkog veleposlanstva svojevremeno objavili da će se ovaj kompleks, opasan visokim zidovima, zapravo sastojati od sedam zgrada, a uz objekt za smještaj marinaca, radionice, "tehničke zgrade", glavna zgrada bit će najveća i prostire se na 14.000 kvadrata, na tri kata. No, sigurnosni stručnjaci u Beogradu ne dvoje da će ovdje biti središte američke obavještajne službe za taj dio Europe.

– Amerikanci su odabrali Srbiju i Beograd zato što je riječ o fantastičnoj geostrateškoj promatračnici. Srbija je na idealnom mjestu i u odnosu na Jadran i u odnosu na istočnu Europu – kaže nekadašnji profesor strategije u Školi nacionalne obrane general Radovan Radinović i dodaje da će zbog ovog cilja biti instalirana i najmodernija špijunska oprema.

Svečano otvaranje u planu je za sljedeću godinu, a ovaj beogradski portal podsjeća da su se "vlasti u Beogradu pohvalile da je kompletna procedura za izdavanje građevinske dozvole trajala samo dva mjeseca, što je svojevrsni rekord za prilike u Srbiji".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.