izvještaj

Amnesty International upozorava na stanje u Siriji

Toni Prostran
Foto: Dino Stanin
1/2
20.09.2012.
u 15:15

Civili među kojima ima mnogo djece glavne su žrtve nasumičnih napada sirijske vojske, priopćili su iz Amensty Internationala Hrvatske

Amnesty International objavio je kratki izvještaj o stanju u sirijskim pokrajinama u kojem navodi da su civili među kojima ima mnogo djece glavne žrtve nasumičnih napada sirijske vojske, priopćili su iz Amensty Internationala Hrvatske.

''Kratki izvještaj (s popratnim videosnimkama) temelji se na terenskom istraživanju Amnesty Internationala provedenom tijekom prve polovice rujna o napadima u kojima je ubijeno 166 civila, uključujući 48 djece i 20 žena, te ranjeno stotine osoba u 26 gradova i sela u Idlibu, oblasti Jabal al-Zawiya i sjevernim pokrajinama Hame. U izvještaju se navode novi dokazi o problemu koji se pojavio proteklih tjedana u područjima gdje vladine snage, natjerane na povlačenje od strane opozicijskih skupina, sad nasumično bombardiraju i granatiraju izgubljeni teritorij, što dovodi do katastrofalnih posljedica za civilno stanovništvo.''- piše u priopćenju AIH-a

- Vladine snage sad rutinski bombardiraju i granatiraju gradove i sela koristeći bojno oružje koje se ne može usmjeriti na određenu metu, znajući da su žrtve takvih nasumičnih napada gotovo uvijek civili. Takvo se oružje nikad ne bi smjelo koristiti u naseljenim područjima. O patnjama civilnog stanovništa ove sirijske regije ne izvještava se dovoljno, jer je svjetska pozornost uglavnom usmjerena na borbe u Aleppu i Damasku. Ali strahote koje stanovnici Idliba, Jabal al-Zawiya i sjeverne Hame svakodnevno trpe uistinu su užasne. Takvi nasumični napadi predstavljaju ratni zločin- izjavila je Donatella Rovera, viša savjetnica za krizne situacije Amnesty Internationala, koja se nedavno vratila iz sjeverne Sirije koja je dodala kako članice VIjeća sigurnosti UN-a trebaju staviti na stranu svoje nesuglasice te napokon na prvo mjesto staviti žrtve.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije