Smjena?

Amerikanci traže smjenu Vuka Jeremića

vuk jeremić
AFP/Pixsell
26.07.2010.
u 09:18

Iz Washingtona je vlastima u Beogradu poručeno kako je pravo vrijeme za krenuti naprijed i postigne dogovor, ali to nije moguće dok cijelu priču oko Kosova vodi ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

BEOGRAD - Nakon odluke Međunarodnog suda pravde, kada je proglašena neovisnost Kosova u skladu s međunarodnim pravom, iz Washingtona je vlastima u Beogradu poručeno kako je pravo vrijeme za krenuti naprijed i postići dogovor, ali to nije moguće dok cijelu priču oko Kosova vodi ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, saznaje beogradski Blic iz dobro obaviještenim diplomatskih izvora.

Jeremićeva pozicija nije dobra na političkoj sceni Srbije jer ga oporbene stranke optužuju kako je ustrajao da se ide u Haag i izgubio. I u okviru svog DS-a ne može računati na potporu jer jedna struja demokrata koja je bila protiv njegova izbora, haašku presudu vidi i kao presudu Jeremiću, pogotovo s obzirom na skore stranačke izbore za upražnjena potpredsjednička mjesta, pojašnjava Blic.

– SAD I EU sada traže da Srbija ne ustrajava na rezoluciji u UN-u ili barem ne na tekstu u kojemu bi se inzistiralo na razgovorima o statusu. Ako Srbija ipak odluči podnijeti svoju rezoluciju, SAD ili Albanija bi podnijele svoje, ali ne navode što bi u tom tekstu pisalo – kaže diplomatski izvor Blica.

Danas će se sastati na izvanrednoj sjednici i skupština Srbije na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu o mišljenju Međunarodnog suda pravde, ali i o "nastavku aktivnosti Srbije u obrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta". Šefovi diplomacija zemalja EU danas će razgovarati o budućim koracima vezanim za Kosovo i istaknut će kako mišljenje MSP otvara novu fazu u kojoj bi se trebalo koncentrirati na budućnost, piše Blic dodajući da će na sastanku biti izrečena spremnost EU u pomoći u dijalogu između Beograda i Prištine koji bi se odnosio na unapređenje suradnje, napredak u europskim integracijama i poboljšanje života ljudi koji žive na Kosovu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije