7 dugih godina

Američki predsjednik Barack Obama objavio kraj rata u Iraku

obama
AFP/PIXSELL
01.09.2010.
u 10:13

Od invazije u ožujku 2003. u Iraku je poginulo 4400 Amerikanaca, 34 tisuće su ih ranjene

– Objavljujem da je rat u Iraku završen. Sedam i pol godina poslije invazije budućnost Iraka predajemo u ruke građana te zemlje jer je došlo vrijeme da Iračani sami preuzmu odgovornost za svoju sigurnost. Do kraja 2011. godine vratit će se i preostalih 50 tisuća naših vojnika koji će ostati u tranzicijskoj misiji pomagati demokratski izabranoj vlasti i stanovništvu. Vrijeme je da okrenemo tu stranicu jer je sada najvažnije obnoviti američko gospodarstvo. Operacija Iračka sloboda je završena – tim je riječima predsjednik Barack Obama utorak navečer po američkom vremenu započeo osamnaestominutni govor kojim se po drugi put u svom mandatu obratio naciji iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući. Govor su prenosile sve televizijske postaje.

 Tisuću milijardi

Obama,  koji se za svog senatorskog mandata protivio ratu Amerike u Iraku i tijekom predizborne kampanje obećao povlačenje vojnika, naglasio je kako je od invazije u ožujku 2003. u Iraku poginulo 4400 Amerikanaca, 34 tisuće su ih ranjene, a kroz postrojbe izložene krvavim okršajima i teškim vojnim i životnim uvjetima prošlo je milijun i pol vojnika.  Procjene su da je u istom vremenskom razdoblju poginulo između 75 i 100 tisuća iračkih civila.

– Sada kada smo završili ratovanje u Iraku zahvaljujući vojnicima koji su ispunili svaku naredbu i zadaću, pred nama je odgovornost da im omogućimo bolji život, obrazovanje njihovoj djeci i san koji su imale brojne generacije Amerikanaca da žive od svoga rada. Najvažniji je cilj pokrenuti gospodarstvo kako bi se milijuni Amerikanaca  vratili na izgubljena radna mjesta, a mladi dobili posao. To neće biti lako pa je i u tome  odgovornost mene kao predsjednika – poručio je Obama u govoru.

Bush

Predsjednik je podsjetio na troškove rata u Iraku koji su Ameriku stajali tisuću milijardi dolara, a velik je dio tog novca posuđen pa je povećan deficit zemlje, a isplata dugova najviše je pogodila srednju građansku klasu. Obama je naciju obavijestio da je utorak prijepodne telefonski razgovarao s bivšim predsjednikom Georgeom Bushom koji je "prije sedam i pol godina sjedeći za istim stolom u Ovalnom uredu objavio početak rata u Iraku“.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije