Spor

Američki milijunaš čeka da mu bageri sruše divlju gradnju

pelješac bespravna gradnja
26.07.2010.
u 07:49

Uz vinograde Robert Benmosche želi sagraditi i vinariju, ali za njenu gradnju ne može dobiti dozvolu

Građevinska je inspekcija u Vignju na Pelješcu zaustavila radove na gradilištu vinarije američkog milijardera Roberta Benmoschea, čelnika osiguravateljske kuće AIG i svjetski poznata biznismena čiju je asistenciju svojevremeno tražio i američki predsjednik Barack Obama.

Osveta susjeda

On u Vignju godinama pokušava sagraditi vinariju s lokalnom partnericom Marijom Mrgudić koja je potvrdila da je inspekcija zaustavila radove.

–Zaustavili su gradnjua suhozida jer za zid viši od 1,60 metara treba građevinska dozvola. Nećemo tražiti nikakve dozvole i neka dođu s bagerima! Inspektorica je mjerila i je li poljski put koji smo napravili širi od tri metra, pa bismo i za to morali tražiti dozvolu – ogorčena je M. Mrgudić. Fotografije, međutim, otkrivaju da nije riječ samo o suhozidu i putu nego i o bespravnoj katnici. Ipak, Mrgudić i dalje upire prstom u administraciju.

–Prostorni plan godinama nije donesen i strašno je da sami sebi onemogućavamo milijunska ulaganja u Hrvatsku. Benmosche nas je uspio staviti u Vine Spectator, a mi se ovako ponašamo! Branim se od CNN-a, Reutersa, Wall Street Journala da s tom pričom ne stvaramo lošu sliku o ulaganju u Hrvatskoj – objašnjava Mrgudić koja je s Benmoscheom u Vignju kupila šest hektara na kojima su napravili vinograde, a htjeli bi sagraditi i vinariju za koju ne mogu dobiti dozvole.

Problemi u milijunskom projektu počeli su i ranije zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlasnik jedne od susjednih parcela navodno je više puta prijavljivao nezakonit početak radova, ali i polagao pravo na dio zemljišta gdje bi trebala biti vinarija. Mrgudić kaže da je riječ o njegovoj osveti zato što ona i Benmosche nisu od njega htjeli kupiti zemlju jer im je poljoprivredno zemljište htio prodati po cijeni građevinskog. Oni su ga, kaže, bojkotirali, kupili svu zemlju uokolo pa on na svoje zemljište sada može doći samo s mora i zbog toga im se osvećuje.

Inspekcijski postupak

– Građevinska inspekcija vodi postupak na lokaciji Sv. Ivana u Vignju na Pelješcu. Inspekcija je zatvorila gradilište jer investitor gradi objekt bespravno. Utvrđivanje ostalih činjenica bitnih za postupak je u tijeku. Inspekcija će po okončanju postupka donijeti rješenje o uklanjanju – odgovor je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?