Spektakl na otvaranju Naši košarkaši danas (18) na SP-u igraju protiv SAD-a

Američki igrači ništa ne znaju o Hrvatskoj

'25.07.2010., Pula - Druga kosarkaska prijateljska utakmica izmedju Italije i Hrvatske uoci odlaska na Svjetsko prvenstvo u Turskoj. Roko Leni Ukic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
28.08.2010.
u 09:03

Curry je priznao da nema pojma o našoj košarci, Durant tvrdi da Hrvatska ima nekoliko NBA igrača (a nema nijednog), dok se izbornik Krzyzewski pribojava Ukića i "veterana" Popovića.

Premda su godine prošle i vremena se promijenila, osjećaj uoči današnje utakmice s Amerikancima sličan je onome iz 1992. I nakon 18 godina i prvog dvoboja protiv američkih profesionalaca, kod Hrvata je prisutna velika nelagoda.

Doduše, razlika je u tome što je prosječan sportski poklonik tada mogao nabrojiti više od polovice Dream Teama, a danas jedva da je i čuo za nekog od Amerikanaca. Ono su bile legende (Jordan, Bird, Magic, Barkley...) koje su se došle zabavljati, a ovo su gladni vukovi koji suparnike žele rastrgati.

Peras: Bili su polubogovi

– Mi smo se te 1992. godine predali već prije utakmice jer smo imali osjećaj da ćemo igrati protiv polubogova. Poslije se, zbog sve veće prisutnosti Europljana u NBA ligi, to strahopoštovanje izgubilo – kazuje Velimir Perasović, trener Efes Pilsena koji je do jučer bio stanovnik istanbulskog hotela Polat, u kojem su odsjeli i hrvatski košarkaši.

Vrankovićev američki kolega Mike Krzyzewski s uvažavanjem je govorio o hrvatskoj vrsti:

– Njihovi su razigravači sjajni, pogotovo Ukić, ali i Popović, iskusan i neugodan veteran. Naša je velika briga i njihova visina, mi nemamo tako visoku momčad.

– Niste valjda zabrinuti? – pitali smo.

– Ja sam zabrinut za svaku utakmicu. Hrvati su dobri, znamo da igraju s puno ponosa. Ako ne budemo dobro skakali, onda će oni imati mnogo drugih i trećih napada, a dobri su šuteri.

A dok su Billups, Durant, Rose, Chandler i društvo pomalo lijeno šutirali, pitali smo njihova izbornika Mikea Krzyzewskog jesu li s plus 28 protiv Grčke poslali poruku ostatku svijeta.

– Ne, to je bila samo ekshibicijska utakmica s Grcima koji su bili bez dva prva centra. Prava stvar tek počinje.

Planinić u Warriorsima

Tijekom cijelih priprema Amerikanci o Hrvatskoj nisu izjavili niti riječi. Tek jučer gledali su kratak film. Prije toga, neki jedva da su i čuli za Hrvatsku.

– Ne znam ništa o vašoj zemlji, a do jučer nisam ništa znao ni o vašoj košarci. Igrači? Ne znam, skautski izvještaj ostao mi je u svlačionici – priznao nam je Stephen Curry.

Proslavio se nije ni najbolji strijelac NBA lige Kevin Durant. On živi u zabludi da Hrvatska ima nekoliko NBA igrača, a nema niti jednog.

– Znam da je to Tomić. Drugih se ne mogu sjetiti. Je li to Nachbar?

Kad smo mu pomogli, sjetio se Ukića, a za Planinića je ustvrdio da je igrao za Warriorse, a ne za Netse.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije