PROMO

Američki dokumentarac 'Prosvijetljeni' uskoro u kinima

Mirko Filipović, Franjo Arapović
Dražen Brajdić
PR
Autor
PR članak
04.01.2012.
u 11:18

Od 12. 1. u sklopu programa CineFest Dokumentarci Na rubu svijesti prikazivat će se američki dokumentarac "Prosvijetljeni"

Suočeni sa stresnim svakodnevnim životnim situacijama i problemima, vrlo se brzo i lako pretvorimo u koloplet akcija i reakcija bez ikakvog unutarnjeg mira i sreće. Stoga glavni lik ove priče (a mogao bi to biti, pa i jest svatko od nas), kreće u potragu koja će ga odvesti, ako već ne do sreće, a onda barem do načina ili puta kojim to postići.

Na tom putu pojavit će se mnogi duhovni savjetnici, vodiči, učitelji i praktikanti različitih vjerskih, religijskih, filozofskih ili jednostavno životnih tradicija i kultura poput Eckharta Tollea, Marianne Williamson, don Miguela Ruiza, Nachuma Shiffrena („surfajućeg“ rabina) te čitavog niza ostalih. No također nam se donosi i izuzetno svjedočanstvo  Geronima Ji Jage koji je kroz dugogodišnji zatvor, bez obzira na sve te duhovne pravce i sustave, u suradnji sa samicom i mravima doživio prosvjetljenje.

I iako nam sve te filozofije, religije ili duhovni sustavi izgledaju raznorodni ili nesuglasni, u biti se pokazuje kako govore i uče o istome poput odvojenosti od drugih i od samoga sebe, potrebi postizanja unutarnjeg mira, prisutnosti ovdje i sada, o našim ogromnim osobnim potencijalima, usmjeravanju pažnje i jednostavnom slušanju i tišini.

Naravno, pružen nam je čitav niz jednostavnih savjeta i „recepata“ za postizanje sreće i mira ili barem normalnijeg svakodnevnog funkcioniranja, tako da osjetimo potrebu to i zapisati a i živjeti pa evo nekih:

  • Život te podupire, trebaš se otvoriti životu
  • Niz malih promjena u životu dovodi do velike
  • Sreća je unutarnji posao (inside job) 
  • Prestanimo se ponašati kao žrtve okolnosti
  • Svatko može pridonijeti s malo unutarnjeg mira, ali mora poći od sebe
  • Kad znanje postane mudrost osoba postaje sretna
  • Sreća je stanje svijesti.

Taj niz uputa i savjeta lagano i razumljivo prati nas kroz cijeli film te uz specifičan i ležeran ritam i mi gledatelji dolazimo do osjećaja spokoja i mira te film tako postiže dodatnu razinu svrhovitosti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?