Ljubuški

Ako se ne upišu dva odjela, dio profesora bi mogao biti višak?

Gimnazija
Ivan Kaleb
26.06.2012.
u 09:52

Problem je kod ekonomista, te iz SSŠ Ruđera Boškovića traže da se smanji bodovni prag za učenike

U ljubuškim srednjim školama, Gimnaziji i SSŠ Ruđera Boškovića, završen je prvi upisni krug u prvi razred 2012./2013. školske godine.

Prema riječima ravnatelja škole Gorana Skoke u Gimnaziju je upisano 100 učenika, a pravo da se upišu stekli su učenici koji su imali od najmanje 45 do najviše 60 poena prema uspjehu u sedmom i osmom razredu iz određenih predmeta. Ove godine županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta odobrilo je ljubuškoj Gimnaziji da može upisati četiri odjela s ukupno 120 učenika, međutim, vrlo je vjerojatno da ih se neće toliko upisati. Da bi se to dogodilo bodovni prag bi se morao smanjiti na 43 poena. U SSŠ Ruđera Boškovića je drukčije i nešto složenije stanje s upisom. U Ekonomsku školu primaju se dva odjela sa 60 učenika, a upisano ih je samo 35 i oni imaju od 42 do 44 poena. Ravnatelj škole Ivan Šaravanja kaže da bi se broj od 60 učenika mogao popuniti samo ako bi se bodovni prag smanjio na 38 poena i to će se zatražiti od županijskog Ministarstva. Međutim, upis u susjedne škole koje razdvaja samo školsko dvorište, Gimnaziju i SSŠ Ruđera Boškovića, je usko povezan, nešto kao veza između spojenih posuda.

- Ako bi se u Gimnaziji smanjio bodovni prag na 43 poena, mi bismo ostali bez 13 već upisanih učenika u Ekonomsku školu koji bi prešli u Gimnaziju.

Time bi u pitanje došla radna mjesta profesora ekonomista, kojih u našoj školi ima 10. Ako se ne upišu dva odjela ekonomista jedan dio profesora bi bio tehnološki višak, kaže Ivan Šaravanja, ravnatelj SSŠ Ruđera Boškovia. Za agroturističke tehničare planirano je da se upiše jedan odjel od 30 učenika i odmah je popunjen, međutim, velik je interes i mogao bi se upisati još jedan odjel ako bi se bodovni prag s 36 smanjio na 33 boda. Za ostale struke neće biti teškoća s popunom: za frizere prima se 20, a upisano je 15, za trgovce prima se 30, a upisano je oko 15 i planirano je po 15 automehaničara, autolimara, vodoinstalatera i bravara. Za automehaničare i vodoinstalatere prijavilo se po desetak, a za bravare i autolimare još se nitko nije prijavio. No to će se sigurno popuniti nakon popravnih ispita i preostala dva upisna roka - 28. lipnja i 27. kolovoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?