Josipović

Agnostik sam, ali papu ću dočekati s osobitim poštovanjem

'20.05.2010.,Zagreb -  Intervju s predsjednikom Republike Hrvatske  Ivom Josipovic u njegovom uredu , povodom prvih 100 dana od kako je Josipovic preuzeo duznost Predsjednika RH.  Photo: Zeljko Lukuni
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
03.06.2011.
u 21:27

Dočekujem ga kako predsjednik države treba dočekati državnog poglavara druge države

Osim pastoralnog, posjet poglavara Katoličke crkve Benedikta XVI. Hrvatskoj ima i državničku dimenziju, o kojoj smo razgovarali s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.

Kako se Pantovčak pripremio za doček?

Dolazak pape s jedne je strane državni posjet, s druge pastoralni. Ured predsjednika sudjeluje u radu Državnog odbora za doček, a na samom su Pantovčaku učinjene sve pripreme da se papa dočeka na dostojan način. Svakako, treba istaknuti suradnju s Vladom i Biskupskom konferencijom.

Kako su se odvijale pripreme prije nego što je Sveti Otac prihvatio poziv i jeste li bili izravno uključeni u poziv papi da posjeti RH?

Iako je povod papina dolaska, s obzirom na njegov državnički status, bio poziv koji sam mu uputio prilikom posjeta Vatikanu, treba reći da je i Vlada pozvala papu. Zapravo, bio je to zajednički poziv. A taj je poziv upućen zbog iznimne državne važnosti posjeta te želje iznimno velikog broja građana da do takvog posjeta dođe. Naravno, tu je i poziv koji je uputila Crkva u ime vjernika.

I na kraju, kako kao agnostik dočekujete poglavara Katoličke crkve?

Dočekujem ga kako predsjednik države treba dočekati državnog poglavara druge države. Ali, dočekujem ga i s osobitim poštovanjem zbog njegova osobnog moralnog kredibiliteta i poštovanja koje uživa kod naših građana.

*Cijeli intervju, u kojem predsjednik Josipović govori o svom odnosu s kardinalom Bozanićem, o troškovima i porukama posjeta pape Hrvatskoj, ugovorima sa Svetom Stolicom, zašto se izjašnjava agnostikom i zašto je odlikovao mons. Josipa Šantića, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u subotu!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

LE
leonardo1947
21:36 15.06.2011.

Tako je Josipovicu. Treba odvojiti crkvu od drzave. Previse bogomoljci guraju nos u sve - gledajuci crkvene, cesto ne tako svete, interese.

DU
Dudek
17:27 20.06.2011.

Pročitajte što je rekao francuski filozof RUSO onda će vam biti puno jasnije stvari u vašemu životu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?