APSURDNO

Agencija za razvoj ŽZH proizvodi čiste gubitke

novac
Arhiva VL
29.10.2010.
u 11:06

Agencija za razvoj HERAG nije ispunila temeljne principe zbog kojih je u ZHŽ-u i utemeljena

Nezadovoljni njezinim radom, ili kako tvrde neradom, nova Vlada Zapadnohercegovačke županije planira na jednoj od sljedećih sjednica pokrenuti pitanja opstanka županijske Razvojne agencije (HERAG).

Agencija radi pa neradi

Osim što stvara proračunske gubitke, predstavnici nove vlasti ne vide smisao rada spomenute razvojne agencije, čiji je prvi i temeljni zadatak trebao biti privlačenje financijskih sredstava kroz razvojne projekte iz instrumenta predpristupne pomoći Europske unije, tzv. IPA pomoći. Iako je bivša koalicijske vlada u Zapadnohercegovačkoj županiji agenciju pri utemeljenju označila kao razvojni kotač i institut preko kojeg će EU usmjeravati novac u razvojne projekte, agencija je, tvrde naši izvori, postala svrha samoj sebi i ljudi koji u njoj iz županijskog proračuna uredno prima novac. “Malo radi, a malo više ne radi” - ovim je riječima slikovito opisao rad Razvojne agencije ZHŽ-a, jedan od visokih dužnosnika nove županijske Vlade. Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), stoji na njihovoj službenoj stranici, neprofitna je javna ustanova sa sjedištem u Posušju. Utemeljena je od Vlade ŽZH u skladu s njenim strateškim opredjeljenjem, a radi trajnog obavljanja djelatnosti upravljanja i koordinacije razvojnih resursa, stvaranja pretpostavki za razvojni poduzetnički ambijent i poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, formiranje kreditno-jamstvenog fonda za poticanje i razvitak poduzetništva, a sve u cilju stalnog povećanja zaposlenosti u ZH županiji.

Slabo ostvareni ciljevi


Osnovni cilj agencije je priprema i provedba strateškog plana razvoja županije, unaprjeđenje i koordiniranje postojećih razvojnih aktivnosti u skladu s vizijom Razvojne agencije. Pružat će potporu županiji, jedinicama lokalne samouprave, malom i srednjem poduzetništvu, te ostalim institucijama i organizacijama u svrhu socijalno ekonomskog razvoja regije. Misija HERAG-a je doprinijeti ubrzanijem gospodarskom razvoju županije jačanjem sektora malog i srednjeg poduzetništva, i biti u službi novih tehnologija i ideja kroz podršku poslovnim subjektima, nevladinim organizacijama i vlasti koji zajednički rade na smanjenju siromaštva, gospodarskoj samoodrživosti i stabilnosti ŽHŽ-a. Vizija HERAG-a je postati vodeća institucija u ZHŽ-u na području privlačenja stranih investicija, poticanju istraživanja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?