Patnje žena

Afganistan, Iran, S. Arabija, Indija – tamo je život za žene pravi pakao

žena, indijka, arapkinja (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.01.2013.
u 17:00

Nije samo religija ta koja sputava žene na Istoku, njihov je loš položaj puno više prouzročen patrijarhalnim društvom i plemenskim običajima

Okrutno grupno silovanje 23-godišnje Indijke Jyoti zgrozio je svjetsku javnost. Mlada je Indijka umrla od posljedica zlostavljanja, a ranu je onda dosolio indijski guru Asaram Bapu, koji je rekao da u silovanju krivnja nije jednostrana. “Djevojka koja je ubijena nakon grupnog silovanja u indijskom autobusu i sama nosi dio krivnje”, ustvrdio je guru i razbjesnio Indiju.

Taj je događaj nametnuo pitanje kako zaštititi žene na Istoku koje su izložene svakodnevnom seksualnom i fizičkom zlostavljanju. U ekonomski siromašnim zemljama mnoga ženska novorođenčad nisu poželjna. U islamskim pak državama šerijatskim zakonom uskraćeno im je obrazovanje, pravo glasa, zdravstvena zaštita... Prava su im definirana islamom i plemenskim običajima. Većina ih živi u patrijarhalnim, nomadskim plemenima, u kojima postoji odvajanje žena i muškaraca. Žene u većini islamskih zemalja, bez obzira na dob, moraju imati muškog skrbnika, obično oca ili supruga. Ovisno o skrbniku, žene često moraju tražiti od njega dozvolu za brak i razvod, putovanja, obrazovanje, zapošljavanje, otvaranje bankovnog računa, kirurški zahvat. Žene su građani drugog reda. Većina ih je prisiljena na brak i često zlostavljana, a na sudu njihov iskaz nema vrijednost muškarčeva iskaza.

Mnoge žene na Istoku, unatoč svemu, vjeruju da je njihov položaj više proizvod patrijarhalnog društva i plemenske kulture koja ne prihvaća žene i ne tolerira demokraciju, nego religije. Mnoge su odmah nakon rođenja obećane za brak i nemaju pravo glasa ni izbora bez obzira na to vole li muškarca za kojeg se moraju udati ili ne. Prisiljene su udavati se čim uđu u pubertet bez ikakve mogućnosti školovanja. Zemlje Istoka su za žene pakao na Zemlji – obiteljsko nasilje, silovanja, kamenovanja, ubojstva i otmice žena njihova su svakodnevnica.

Prisiljene na ljubav

Predstavnica Amnesty Internationala Hrvatske i koordinatorica za promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj Valentina Otmačić kaže da žene u arapskom svijetu, unatoč svemu, ne odustaju od borbe za svoja prava.

– Od samog početka prosvjeda diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike žene su imale ključnu ulogu u zahtjevima za poštovanje i zaštitu ljudskih prava. Mnoge od njih zbog sudjelovanja u prosvjedima bile su izložene nasilju, premlaćivane, zatvarane, mučene i silovane zbog svojih legitimnih zahtjeva i izazova koje su uputile nositeljima vlasti. Primjerice, u Bahreinu, Jemenu, Egiptu, Tunisu i Siriji tisuće su žena sudjelovale u antivladinim demonstracijama. Deseci su ih uhićeni, a nekoliko ih je podvrgnuto mučenju i drugim oblicima zlostavljanja – ističe Valentina Otmačić.

Zadovoljna Saudijka

Iako je položaj žena na Istoku izuzetno težak, mnoge od njih ne žele nikakve promjene niti reforme te optužuju zapadne kritičare da se miješaju u njihovu, kako kažu, vjeru.

– Bog je jasno rekao u svojoj Svetoj knjizi Kur’anu da žena ne može raditi muški posao, a da su muškarci uvijek dominantni – kazala je za Večernji list saudijska studentica islamske povijesti Rosan Ahmad.

– Mi žene samo možemo služiti muškarca i nikako ne možemo biti ravnopravne. Što nam fali? Doma smo, odgajamo djecu i uživamo. Da su žena i muškarac u istom položaju, Bog bi poslao i ženskog poslanika, a ne samo muškog, kao što je nama, muslimanima poslao Muhameda, a kršćanima Isusa Krista – uvjerena je Rosan.

S njom se ne bi složila 20-godišnja Salma iz Afganistana. Uoči vjenčanja polila se benzinom iz uljne lampe i upalila šibicu. Više od 70 posto njezina tijela, obećanog budućem mužu, prekriveno je opeklinama trećeg stupnja. U sličnoj situaciji našla se i trinaestogodišnja Naila Farhat, djevojka iz siromašne obitelji, koja je pohađala državnu školu u kojoj ju je učitelj seksualno uznemiravao. Nakon što ga je odbila, zgrabio ju je i ruku joj polio kiselinom. Obje ruke, noge i lice prekriveni su opeklinama, izgubila je uho te vid na jedno oko. Salma i Naila nisu jedine – mnoge su žene na istoku svakodnevno izložene fizičkom i seksualnom nasilju.

– Najteže i najučestalije krše se prava žena u arapskom svijetu. Najmonstruoznija praksa je tzv. obrezivanje žena, odnosno sakaćenje ženskih genitalija kakvom je godišnje podvrgnuto čak tri milijuna djevojčica u svijetu. Praksa je to većinom u afričkim zemljama, ali i u Jemenu, Iraku, Egiptu i Sudanu te u nekim drugim zemljama. Sakaćenje genitalija smješta se u okvir kršenja ljudskih prava, što je vrlo bitno jer se time oduzima argument svima koji tvrde da su ovakva i druge prakse nasilja nad ženama zapravo dio neke kulture i običaja. Ne smijemo zaboraviti ni da se to događa i u Europi gdje oko 500.000 žena živi s posljedicama ovog monstruoznog običaja – zaključila je Valentina Otmačić.

>>Pokopana Indijka koja je umrla nakon brutalnog silovanja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?