Dani Sveučilišta

34. obljetnica mostarskog Sveučilišta

sveuciliste
Stojan Lasić
03.12.2011.
u 15:24

Rektorski zbor u BiH treba donijeti instrukcije o zakonu o visokom obrazovanju

Svečano je jučer bilo u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Mnoštvo uglednika iz javnog, političkog, gospodarskog, vjerskog i diplomatskog života okupilo se kako bi uveličali slavlje u povodu Dana Sveučilišta. Na svečanoj sjednici Senata, koja je bila središnji događaj, priopćena je i vijest kako je samo prije nekoliko sati pod vodstvom Hrvatskog narodnog sabora, a uz nazočnost svih predsjednika županijskih vlada i općina, dogovoreno financiranje rada Sveučilišta. Ova vijest, koju je priopćio predsjednik Sabora dr. Dragan Čović, izazvala je oduševljenje među nazočnima dok se na licima profesora s mostarskoga Sveučilišta mogao primijetiti osmijeh i olakšanje.

Mnoštvo uglednika

Sjednicu je otvorio prof. dr. sc. Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru. Obraćajući se okupljenima iz cijele BiH, ali i uglednicima iz regije, uglavnom iz Hrvatske, rektor je zahvalio što su našli vremena uveličati slavlje, ne zaboravljajući naglasiti kako ove godine Sveučilište slavi 34. obljetnicu svoga postojanja.

Ugledni skup pozdravio je i Ante Uglješa, predsjednik Rektorskoga zbora iz Hrvatske. - Sam sam se uvjerio u veliki napredak ovog sveučilišta, koji je, unatoč kriznim vremenima, i te kako vidljiv. Ne zaostajete za ostalim sveučilištima, naprotiv, vi ste ispred mnogih, rekao je dr. Uglješić. Uglješić nije zaboravio istaknuti i pomoć Vlade Hrvatske u izgradnji kampusa, dodavši da će pomoć stizati i dalje, a sada bi na redu trebala biti izgradnja sveučilišne knjižnice, bez koje se rad jednog uglednog sveučilišta ne može ni zamisliti.

Skupu se obratio i dr. Refik Šahinović, predsjednik Rektorskog zbora u BiH. Uz želje za daljnji uspješni rad, te isticanje uspješne suradnje s mostarskim Sveučilištem, Šahinović je istaknuo kako će Rektorska konferencija BiH raditi na unaprjeđenju visokog obrazovanja.

Obraćajući se i pozdravljajući ugledne goste, dr. Dragan Čović je istaknuo kako se sjeća prvih dana rada Sveučilišta, a suradnja nije prestala ni danas, gdje dr. Čović radi kao profesor. Nakon što je priopćio dogovor sa sjednice predstavnika općina i županija s hrvatskom većinom, Čović je potaknuo članove Rektorskog zbora u BiH da donesu instrukcije o pravljenju zakona o visokom obrazovanju, ističući kako će odmah nakon toga, u što kraćem roku, relevantne vlade usvojiti zakon o visokom obrazovanju.

- A vi iz Hrvatske pomagali ste do sada, a sada vas molim da sredstva donirate jedino Sveučilištu i Sveučilišnoj klinici, gdje su najpotrebnija, istaknuo je dr. Čović.

Govor rektora

Nakon uglednih gostiju, za govornicu je stigao dr. Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru. Na samom početku svoga govora, naglasio je kako ovog puta neće govoriti o povijesti Sveučilišta nego će ukratko predstaviti ključne aktivnosti koje su provedene u prošloj akademskoj godini te indentificirati aktualna pitanja i naznačiti što trebaju činiti kako bi doprinijeli daljnjem razvoju Sveučilišta.

-Osim izazova što ih sa sobom nosi provedba bolonjskog procesa i osiguranje kvalitete kao njegove glavne odrednice, Sveučilište se susreće i s izazovom internacionalizacije i i uključivanja u europsko istraživačko područje, poticanja mobilnosti, pokretanje doktorskih studija, osiguranje prostornih i edukativnih kapaciteta, jačanje uloge studenata i slično, naglasio je dr. Majstorović.

Rektor je govorio i o aktualnim pitanjima nakon šest godina uvođenja bolonjskog procesa, tražeći odgovore na pitanja kako dalje. Nije zaboravio ni istaknuti težak materijalni položaj, izražavajući nadu kako očekuje boljitak nakon dogovora predsjednika pet vlada.

Svečanost je uveličao Akademski pjevački studentski zbor te Gudački kvartet.

Ključne riječi

Komentara 2

OL
oldday
15:40 03.12.2011.

Koji su ovo kompleksaši! Koja crna 34 obljetnica? Sveučilište je osnovano 1993. i ne baštini naslijeđe Univerziteta \"Džemal Bijedić\", koji još uvijek postoji!

CI
cinbenik
21:25 03.12.2011.

Ako dobro mogu izracunati 34g unazad je vrijeme Tita.Pa zar je moguce da se u \"najugrozenijoj\" Hrvatskoj regiji nesto pozitivno dogadjalo,kada znamo kakve su represije trpili od Tite.Ovo saznanje mi baca skroz drugaciju sliku za taj ugrozeni kraj za vladavinu Tite,kada znamo da su svi pravi i veliki Hrvati trpili,a da bi poslije bili na svim rukovodecim funkcijama u HR,a da nespominjemo BiH.Postavlja se pitanje gdje se skolovase kada su toliko bili ugrozeni i diskriminirani u Yu a sada imaju visoku naobrazbu.Dali je to slucajno pa ponovo sve institucije u stonom gradu,cudime da nema nesto u Usori,Tuzli,Posavini,Sarajevu znaci toliko su zasluzni da na ustrb drugih sve treba da ide u HDZe regiju...............................................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?