TROŠKOVI

20.000 KM svaki mjesec Vlada daje privatnicima

mujezinović
VL FOTO
12.07.2010.
u 07:37

Za unajmljivanje prostora u kojima su smještene federalne institucije vlasti Vlada Federacije BiH godišnje potroši 1,060.995 KM, navodi se u podacima

Iako su u službenoj evidenciji napisali da raspolažu s 12 zgrada i dva službena stana čija je ukupna vrijednost procijenjena na 64,553.069 KM, Služba za zajedničke poslove Federacije BiH ima pisani dokaz da je vlasnik tek jednog objekta.

Vlasništvo bez papira

Uredu za reviziju institucija Federacije BiH Služba za zajedničke poslove priložila je podatke iz glavne knjige i knjige stalnih sredstava da ima evidentiranu zgradu kluba izaslanika, Carinske uprave, Predsjedništva, Zavoda za statistiku, pravosudnih tijela, Pravosudne palače, Federalne uprave za civilnu zaštitu, Lipa, Vlade Federacije BiH u Mostaru, Elektroprivrede, hotela Hercegovina, Geodetskog zavoda, stražarsku kućicu ispred zgrade Lipa, objekt Dom odmora Trpanj i dvoranu u zgradi Parlamenta, kao i dva stana u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. No, reviziji je priložen samo dokaz o vlasništvu za objekt Lipa nabavne vrijednosti 6,563.674 KM, dok za ostale nisu imali nikakvu dokumentaciju, zbog čega nisu bili u mogućnosti potvrditi iskazanu vrijednost građevinskih objekata u financijskim izvješćima Službe, kao i da su iskazani podaci u skladu sa Zakonom o proračunu Federacije BiH i Uredbom o računovodstvu federalnog proračuna. Iako federalna Vlada u svom vlasništvu ima 236 poslovnih prostora, na svega 27 fakturirana je zakupnina. S druge strane, za troškove unajmljivanja prostora, u kojima su smještene federalne institucije vlasti, Vlada FBiH godišnje potroši 1,060.995 KM, od čega se na smještaj federalnih institucija u Mostaru odnosi 943.995 KM.

Vlada živi kao podstanar

Između poduzeća Projektant d.d. Mostar i Vlade FBiH, za smještaj Federalnog ministarstva prosvjete i znanosti, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Porezne uprave HNŽ-a, zaključen je ugovor s mjesečnom zakupninom u iznosu od 36.744 KM. Federalna Vlada zaključila je ugovor u zakupu prostora s privatnim osobama. Salki Durakoviću i Faruku Ćupini federalna Vlada za smještaj Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva plaća mjesečnu zakupninu u iznosu od 19.890 KM. Vlada Federacije zaključila je ugovor u najmu prostora s Medžlisom Islamske zajednice Mostar u čijim je prostorima smještaj Federalno ministarstvo prometa i veza za što svaki mjesec plaća 13.258 KM. U cijenu je uračunat PDV. Na smještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu za četiri mjeseca potrošeno je 117.000 KM. Za zakupninu spomenutih prostora navodno je bio raspisan javni natječaj. Zanimljivo, nema podataka koliko ministrima daju za boravak u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?