CICA KAO NJUŠKA

18. nagrada za loš seks R. Somervilleu

The Shape of Her
Weidenfield & Nicolson
30.11.2010.
u 12:04

Irski književnik, koji je u žestokoj konkurenciji tijesno potukao Alastaira Campbella, osobno je preuzeo nagradu Literary Reviewa za loš seks u književnosti, osvojenu za svoj drugi roman ''The Shape of Her''

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade "Bad Sex in Fiction" koju dodjeljuje časopis Literary Review, samo se dva-tri "laureata" nisu udostojila osobno primiti simboličnu nagradu koja se uručuje u londonskom klubu "In & Out (Naval and military)". Irski pisac Rowan Somerville, koji je svojom drugom knjigom "The Shape of Her" ("Njezin oblik") zaslužio 18. po redu kultnu i općeomiljenu nagradu, nije izigravao uvrijeđenu veličinu već je osobno primio kipić i bocu pjenušca iz ruku ovogodišnjeg dodjeljivača, redatelja Michaela Winnera.

U svom govoru "zahvale", književnik se sjetio i svojih ovogodišnjih konkurenata, poznatog američkog autora Jonathana Franzena (s romanom "Freedom") i Australca Christosa Tsiolkasa, koji je za "The Slap" osim za Bad Sex bio nominiran i za Bookera:

- Velika je čast naći se na istom popisu s Franzenom i Tsiolkasom. Ništa nije engleskije od lošeg seksa pa vam ja u ime cijele nacije zahvaljujem.

Žiri mu je nagradu dodijelio zbog ulomaka u kojima je djevojčinu ukrućenu bradavicu opisao "uzdignutom poput njuške prekrasne nokturalne životinjice, koja njuši noć" i trenutka "kad se okrenula na trbuh poput ribe koja se praćaka". No ti "sjajni" opisi seksa ne bi bili dostatni da se pobijedi konkurenciju poput Franzena, Tsiolkasa i Alastaira Campbella ("Maya"); ono što je uvjerilo žiri da baš Somerville zaslužuje biti ovogodišnjim laureatom bila je rečenica: "Poput lepidopterista koji previše tupom iglom učvršćuje debelokožnog kukca uvrtio se u nju."

Svaka čast, to se zove loš opis seksa! Nagrada je potpuno zaslužena.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije