UMJETNOST VRIJEĐANJA

Žbanić žargon ulice upotrijebila spram premijera Milanovića

Jasmila Žbanić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
12.02.2014.
u 10:14

U međunacionalnom prepucavanju našla se i redateljica Jasmila Žbanić

Nije trebalo dugo da eskalacija građanskog nezadovoljstva u BiH, koje je počelo kao prosvjed lišen etničkih podjela, preraste u međunacionalno prepucavanje kojem se, nažalost, ovih dana pridružila i bosanska redateljica Jasmila Žbanić. Uz tvrdnju da su građani patili svaki put kad je Hrvatska smirivala situaciju u Bosni, hrvatskom premijeru koji je posjetio Mostar poručila je: “Milanoviću, marš kući”. Ni premijer Milanović nije ostao dužan uzvrativši da je Žbanić od Hrvatske dobila “tri milijuna kuna za film koji će vidjeti stotinu ljudi”. Diskreditirajući proslavljenu redateljicu na profesionalnom planu, ali istovremeno diskreditirajući i vlastiti sustav poticanja audiovizualne industrije, premijer je referirao na financiranje njezina filma “Otok ljubavi” koji je od Hrvatskog audiovizualnog centra u ožujku 2011. godine dobio 3,1 milijun kuna.

Hrvati se pobunili

Dio hrvatskih filmaša tada se pobunio što bosanska redateljica dobiva novac u kategoriji hrvatskog filma, što se i dalje zna spomenuti svaki put kad se netko pokuša obračunati s HAVC-om.

– Od HAVC-a smo dobili 40 posto sredstava. Ostalih 60 posto doći će iz drugih europskih zemalja. Na svaku uloženu kunu mi ćemo Hrvatskoj donijeti dvije – rekla nam je tada Žbanić, a ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar stao je na njezinu stranu ističući da je u 2011. godini degutantno nekome brojiti krvna zrnca. Nakon što je tri godine kasnije to isto učinila sama Jasmila Žbanić, reakcija šefa HAVC-a mnogo je oštrija.– Jasmila Žbanić pokazala je zabrinjavajući manjak kućnog odgoja. Miješati filmsku industriju i politiku krivi je put – rekao nam je u jučerašnjem razgovoru.

Sporni “Otok ljubavi”, u kojem jednu od glavnih uloga ima Tarantinov novi miljenik Franco Nero, u međuvremenu je snimljen u Istri. Osim međunarodnih zvijezda, u filmu je angažiran i niz domaćih glumaca, kao što su Bojana Gregorić, Jelena Lopatić i Leon Lučev, čija je Živa produkcija glavni nositelj projekta. Koproducenti filma njemački su Komplizen Film i švicarski Okofilm Productions, a novac su, osim HAVC-a, dali fondovi Švicarske, Njemačke i Europske unije.

Jasmila Žbanić dosad je uglavnom snimala dokumentarne i igrane filmove (poslije)ratne tematike, koji su se bavili teškim naslijeđem međuetničkog sukoba u Bosni devedesetih. Za debitantsku “Grbavicu” iz 2006. godine, u kojoj je uz srpsku zvijezdu Mirjanu Karanović igrao i Žbanićkin današnji producent Lučev, dobila je tri nagrade u Berlinu, uključujući Zlatnog medvjeda kao jedno od najvećih priznanja u svijetu nezavisnog filma. Taj film poharao je festivalsku scenu i donio joj međunarodni ugled zahvaljujući kojemu danas nalazi producente u EU.

Priprema Hotel Zagorje

Njezin idući film “Na putu” prvi je put sufinancirao HAVC dodijelivši mu 2008. godine 450.000 kuna u kategoriji koprodukcija. Glavne uloge u filmu imali su Leon Lučev i Zrinka Cvitešić, a film je premijerno predstavljen na Berlinaleu, nakon čega je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada te Zlatnu arenu za glavnu glumicu. Imajući na umu dosadašnje uspjehe redateljice, može se očekivati da će i “Otok ljubavi” imati jaku međunarodnu promociju. Inače, radi se o prvoj komediji ove autorice kojom bi mogla odgovoriti kritičarima koji joj predbacuju da se dosad “skrivala” iza lako prepoznatljivih ratnih tema. Istovremeno priprema ekranizaciju romana “Hotel Zagorje” autorice Ivane Simić Bodrožić, za čiji je razvoj od HAVC-a već dobila 145.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
mate45
13:44 12.02.2014.

Ovim je pokazala svoje pravo lice. Sisu koju godinama sisa sad joj nikad nije donjela dobro. Zato joj poručujem: Jasmina marš kučko u svoju zemlju i odmaknise od našek HAVC-a i našeg novca poreznih obveznika.

MA
markopravdic7
13:49 12.02.2014.

Tko je Jasmina Žbanić? Snimila filim i nagrada u Berlinu joj ne daju pravo da bude nekulturna a nije ni neka zvijezda da bi imala poštovanje i težinu riječi. Dobila je novce napravila neki film toliko da iskaže patnje "jedne"e" nacije a da je školovana bila bi kulturnija i svoj bi govor temeljila na dostojanstvenim dokazima i tko je ona da premijeru i instituciji premijera daje dozvolu dolaska ili uskraćivanja posjete. Čude me mediji koji joj poklanjaju važnost kao nekoj divi ili čovjeku od djela zaslužnih za povijest čovječanstva. Moja preporuka kad se bavi filmom i režijom neka i pogleda koji film na temu fini manira dostojni za dame valjalo bi joj to naučiti a da na kraju ne bi bilo magare u svijet i nazad samo godinu dana starije.

Avatar kristijankolaric
kristijankolaric
10:56 02.03.2014.

milanovic je trebao uzvratit realnoscu... MARS U TURSKU

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?