PAVILJON BOSNE I HERCEGOVINE NA 60. VENECIJANSKOM BIJENALU

"Mjera mora" govori i o našim korijenima i mediteranskom identitetu. Hercegovačko zaleđe istinski je Mediteran

23.04.2024.
u 16:26

Predstavništvo države Bosne i Hercegovine prisustvovalo je, prvi put, na otvorenju paviljona Bosne i Hercegovine pri nastupu na Venecijanskom bijenalu. Ovogodišnje, 60. izdanje Venecijanskog bijenala održava se od 20. travnja do 24. studenoga 2024. godine i ove godine državu Bosnu i Hercegovinu predstavlja, također prvi put, Hrvat – akademski kipar dr. art. Stjepan Skoko, dugogodišnji dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, s projektom "Mjera mora", povjerenika i kustosa za nastup Bosne i Hercegovine Marina Ivanovića. Prije samog otvorenja paviljona Bosne i Hercegovine u palači Zorzi, sjedištu UNESCO-ova ureda, izaslanstvo Bosne i Hercegovine ugostila je direktorica Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Magdalena Landry te su s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto i predstavništvom Sveučilišta u Mostaru razgovarali o položaju Bosne i Hercegovine i njezinu kulturnom i umjetničkom bogatstvu. Otvaranju paviljona prisustvovao je sami politički vrh Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,Borjanom Krišto, veleposlanicom Bosne i Hercegovine u Italiji Amirom Arifović-Harms i ministricom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubrovkom Bošnjak.

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto otvorila je izložbu i naglasila: - Ovo je prvi put da se Bosna i Hercegovina na ovoj velikoj i važnoj svjetskoj izložbi predstavlja temom ljepote i nade. Ovim prelijepim postavom Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti, kao nositelji projekta, pokazuju da su ujedno i temelj visokog obrazovanja, znanosti, istraživanja i umjetnosti. Ovaj Venecijanski bijenale ima i nekoliko simboličnih značajki koje smatram važnim istaknuti. Upravo ova smiona izložba događa se u trenutku kada zemlja iz koje dolazimo otvara novo poglavlje naše budućnosti. Kao što vam je poznato, Bosna i Hercegovina otvorila je pregovore za članstvo u EU, a ovaj postav našeg paviljona i eksponati govore o našem europskom identitetu i kako doista tu i pripadamo. Sam naziv postava našeg paviljona "Mjera mora" govori i o našim korijenima i mediteranskom identitetu. Iako imamo samo nekoliko kilometara neumske obale, naše hercegovačko zaleđe istinski je Mediteran - kazala je. Dan nakon svečanog otvorenja izaslanstvo na čelu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto posjetilo je Giardine na Venecijanskom bijenalu, gdje ih je ugostio povjerenik i kustos za nastup Bosne i Hercegovine Marin Ivanović, s kojim su posjetili paviljone drugih država, kao i središnji paviljon izložbe pod nazivom "Stranci posvuda". Izložba "Mjera mora" u paviljonu Bosne i Hercegovine otvorena je do 24. studenoga u radnom vremenu u skladu s kalendarom Venecijanskog bijenala. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?