riješena dvojba

Zbog pogrešnog postavljanja zastave BiH, moralo se donijeti novi zakon i uputu

20.06.2018.
u 20:00

Kako bi se izbjeglo satirične scene poput one iz već sad legendarnoga filma “Kuduz”, kada se glumac, književnik i scenarist Abdulah Sidran svađa s tada mladim glumcem Davorom Janjićem oko položaja državne, partijske i republičke zastave, nakon gotovo 20 godina bh. politički vrh donio je konačno novi Zakon o zastavi u kojem je jasno definirano kako, u kojim i na kojim mjestima se državna zastava BiH ističe i na koji način se postavlja, piše Večernji list BiH.

Pogrešno postavljanje

Takvo zakonsko objašnjenje, definicija, stiglo je nakon brojnih skandaloznih situacija na domaćoj i međunarodnoj razini u kojima se uopće nije znalo koji je pravi položaj državne zastave koju se u većini slučajeva na jarbole postavljala pogrešno. Zbog toga u novoj zakonskoj uputi, koju je pokrenuo zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, jasno piše “kako se državna zastava u pravilu ističe i koristi u svom normalnom horizontalnom položaju, što znači da su bijele zvijezde bliže jarbolu. Državna zastava se može isticati i vertikalno, ali u tom slučaju isključivo prema veksilološkom pravilu, što znači da se iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom s lijeva na desno (u smjeru kretanja kazaljki na satu).” Zanimljivo je da se kontinuirano tijekom obilježavanja Dana neovisnosti BiH na brojnim institucijama često mogu vidjeti državne zastave postavljene na pogrešan način.

To se događala i prilikom dolaska raznih međunarodnih čelnika. Zastava je u većini slučajeva bila pogrešno postavljena i na međunarodnim graničnim prijelazima. Treba spomenuti primjer da su prije tri godine duž glavnog zeničkog šetališta, na Trgu Alije Izetbegovića, čak 23 zastave BiH bile pogrešno postavljene, a samo u dva objekta bile su pravilno postavljene.

U obrazloženju koje je stiglo uz novi Zakon o zastavi BiH piše kako je problem pravilnog postavljanja državne zastave s lokalnog karaktera eskalirao na međunarodni, posebice tijekom velikih međunarodnih događaja u kojima sudjeluje BiH s ostalim državama.

Primjer tome su međunarodna sportska natjecanja. Postoje smjernice IOC-a (International Olympic Committee - Međunarodni olimpijski odbor) koje preporučuju jednostavnu rotaciju kao općenito pravilo (bez preklapanja).

Dva načina

Na međunarodnim sportskim manifestacijama, u slučajevima da ne postoji jasna standardizacija, odnosno preciziran zakon kojim se ističe zastava vertikalno, primjenjuju se smjernice Međunarodnog olimpijskog odbora.

- Općenito, postoje dva načina kojima se definira odnosno određuje isticanje i korištenje zastave: veksikološki koji podrazumijeva pridržavanje načela odnosno pravila veksilologije, koji tretiraju pitanja isticanja i korištenja zastave u svim aspektima i zakonski koji manje ili više definira moguće i određene situacije isticanja i korištenja zastave odnosno način kako se u tim situacijama zastava treba koristiti, a opet u skladu sa veksikološkim pravilima - stoji u objašnjenju novog Zakona o zastavi koji treba usvojiti državni Parlament.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije