Stvar koju vjerojatno radite u šetnji, a izluđuje vašeg psa

15.05.2024.
u 16:33

Šetnje su izrazito važne za pse – i njihove ljude. One daju vašem psu priliku za puno vježbe, mentalne stimulacije i socijalizacije. Isto vrijedi i za vas: šetnja vam pomaže da dobijete dovoljno tjelesne aktivnosti, što je ključno za prevenciju kroničnih bolesti i jača vaše mentalno zdravlje. 

Istraživanja pokazuju da ljudi uživaju vidjeti svoje pse sretne u šetnji; to je moćno sredstvo za ublažavanje stresa. Ali, 21. je stoljeće, što znači da se mnogi vlasnici pasa ne fokusiraju samo na svoje ljubimce kad su vani. Umjesto toga, obavljaju više zadataka skrolajući po Instagramu, listajući TikTok ili gubeći se u uzbudljivom podcastu.

Neki stručnjaci za životinje to su usporedili s “ometanom vožnjom”. Ako ne obraćate pažnju na svog psa i okolinu oko sebe, lako biste se mogli naći u opasnoj situaciji ili izgubiti vezu sa svojim ljubimcem.

Dr. Katherine A. Houpt, profesorica emerita bihevioralne medicine na Sveučilištu Cornell College, kaže: “Kada ste u šetnji, sigurnost vašeg psa trebala bi biti najvažnija.”

Evo zašto je jako važno biti prisutan uz svog psa dok ga šećete:

1. Mogli biste naići na okidače ili rizične situacije

Većina pasa zna točno što želi raditi u šetnji, a to je, najvjerojatnije, njuškati ili se zatrčati prema drugom psu.

Ali, nisu svi zanimljivi mirisi i zabava, novi prijatelji. Neki psi bi se možda htjeli boriti s goničem koji im se približava, lajati na dijete u blizini ili zgrabiti oštru pileću kost koja leži na pločniku. Još gore, mogli bi progutati nešto otrovno.

“Ne držati pogled na svom psu i onome što je oko njega je loše jer se razne stvari mogu dogoditi”, rekao je Houpt.

Osim toga, dok slušate podcast, vaše oči mogu biti uprte u vašeg psa, ali možete propustiti važne slušne znakove kao što je biciklist koji vam se približava i zvoni, skateboard koji se približava ili režanje psa u blizini koje može pokrenuti vašeg psa.

“Čak ni to vjerojatno nije dobra distrakcija dok šetate svog psa”, rekao je Houpt.

Međutim, ako obratite pozornost na svoje okruženje, možete ostati u tijeku s potencijalnim okidačima ili opasnim susretima. Ako, na primjer, uočite vjevericu prije vašeg psa, možete im odvratiti pažnju i izbjeći tu situaciju.

Možete spriječiti borbu pasa ili ih spriječiti da izađu na ulicu čim se neki automobil zaustavi ispred vašeg doma.

Također možete provesti osnovnu obuku tako da pozovete svog psa bliže te mu date poslasticu prije nego što ima priliku reagirati na drugog psa ili ga preusmjerite sa potencijalno loše užine s tla.

“Kada je vlasnik pažljiviji prema svojoj okolini, može biti proaktivan ili reaktivan na te stvari”, rekla je dr. Melissa Bain, profesorica kliničke znanosti o ponašanju životinja na UCDavis Veterinary Medicine.

2. Prisustvo sa svojim psom može ojačati vašu vezu

Ako ni zbog čega drugog, vrijedi držati telefon u džepu dok šetate psa kako biste se zbližili s ljubimcem. Veza između čovjeka i psa značajno utječe na psihičko, fiziološko i fizičko zdravlje i čovjeka i psa.

Šetnja sa psom smanjuje negativne emocije i povećava emocionalno zdravlje i zadovoljstvo životom, pokazuju podaci. Također stvara prilike za više interakcija i zbližavanja sa svojim psom, što zauzvrat može smanjiti usamljenost i povećati samopoštovanje, empatiju i samoregulaciju, prema istraživanju.

U našem uvijek užurbanom, uvijek priključenom svijetu, moglo bi se činiti da je besciljna potpora beskorisna. No, hodanje je, kako ističe jedno znanstveno izvješće: “vrlo senzualna i složena aktivnost u kojoj se mogu doživjeti različiti susreti s objektima i materijalnošću, osebujni osjećaji i neizrecivi dojmovi.”

Vi i vaš pas zajedno istražujete svijet. Slušate ga i razumijete njegove želje i potrebe u raznim situacijama. Poznavanje njihovih stvari koje im se sviđaju i ne sviđaju, hirova i osobnosti, opet, dodatno jača vaš odnos, što ga čini još isplativijim, piše HuffPost.

“Kada vlasnici šeću svog psa, provode vrijeme u danu sa svojim psom, uživajući u međusobnom društvu”, rekao je Bain.

Budite prisutni sa svojim psom dok ga šećete. To će vas oboje oboje učiniti sretnijima, zdravijima i emocionalno bližima od bilo koje kratkotrajne stimulacije na vašem pametnom telefonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije