postavljen na svjetsku turističku kartu

Jedno od najljepših sela u BiH: Blizina Međugorja i Jadranskog mora čini ga neodoljivom destinacijom

Ravno
Foto: BHRT
1/3
15.05.2024.
u 08:02

Mještani ovog kraja diče se kamenom i kršom više nego bilo tko drugi u cijeloj Hercegovini, jer je kamenoklesarsko znanje ono po čemu se ovaj kraj raspoznaje kroz povijest

Prirodna i kulturno-povijesna bogatstva Općine Ravno postavila su ovu općinu, posebice selo Ravno, na svjetsku turističku kartu, zahvaljujući dodjeli titule jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini.

Selo Ravno, smješteno na uzvisini uz jugoistočni rub Popovog polja, turistički je procvalo zahvaljujući svojoj privilegiranoj geografskoj lokaciji. Blizina Dubrovnika, Jadranskog mora i Međugorja čini ga neodoljivom destinacijom posjetiteljima iz cijelog svijeta. Uz dodatak nove titule koja je ponos mještana, sve više posjetitelja s oduševljenjem otkriva čari ove male sredine, javlja BHRT.

"Ideja o tim najljepšim selima potiče iz Francuske iz 1981. gdje je to brendiranje i standardiziranje tih sela i ruralnih mjesta zapravo prepoznato odmah pa se ubrzo uključilo još tri države, kasnije više i to je sada globalna mreža odnosno federacija, a ove godine se i Bosna i Hercegovina uključuje u tu federaciju.", kaže predsjednik Turističke zajednice Ravno Darijan Pehar.

"Ovaj projekt nam također znači osim promocije ne samo mjesta Ravno nego i turizma cijele općine, tako je otvorilo različite prigode za gospodarski razvoj, za povratak mladog stanovništva, za pokretanje nekih obiteljskih gospodarstava, kuća za odmor i slično.", pojašnjava Eva Blažević iz Općine Ravno.

Mještani ovog kraja diče se kamenom i kršom više nego bilo tko drugi u cijeloj Hercegovini, jer je kamenoklesarsko znanje ono po čemu se ovaj kraj raspoznaje kroz povijest. Stoga, iz turističke zajednice objašnjavaju da će uskoro ponudu upotpuniti radionicama i prezentacijama o zanatima kraja.

Uz tradicionanalnu arhitekturu i netaknutu prirodu, selo Ravno nalazi se na ruti poznate biciklističke staze Ćiro, a u blizini je i špilja Vjetrenica.

Špilju Vjetrenicu u travnju je posjetilo 30 % više turista nego prethodne godine, što svjedoči o rastućem interesu za ovu prirodnu ljepoticu.

"Vjetrenica je jedna od većih i najljepših u Bosni i Hercegovini i svijetu. Mi smo prezadovoljni, očekujemo ove godine oko 20.000 posljetitelja.", kaže turistički vodič špilje Vjetrenice Marija Slobođan.

Kako bi zadržali titulu najljepšeg sela, mještani su u obvezi da održe visoke standarde, brižno čuvaju prirodu i izgled mjesta, te njeguju bogatu kulturnu baštinu. Kroz ovo priznanje, Bosna i Hercegovina može postati ponosni član globalne mreže najljepših sela, promovirajući svoju prirodnu ljepotu i kulturno nasljeđe diljem svijeta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije