burna rasprava

Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Zastupničkog doma, sjednica prekinuta

Avaz
19.04.2023.
u 17:43

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proširenom sastavu donio je odluku da prekine sjednicu tog doma, nakon što su zasjedanje napustili zastupnici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Zastupnici stranaka iz RS-a odlučili su napustiti sjednicu Zastupničkog doma nezadovoljni zbog činjenice da je jedan broj stranaka iz Federacije BiH potpisao zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice parlamenta BiH izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera koja je vezana za pitanje državne imovine.

- Kao što smo čuli, izjava u vezi s državnom imovinom je ključni i bazni razlog zbog čega su predstavnici stranaka iz RS-a napustili današnje zasjedanje - naveo je Zvizdić prije nego što je dao pauzu nakon koje je sjednica prekinuta.

Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te predsjednici SDA, SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić pozvali su političke aktere u BiH da prestanu s destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume.

Stranački lideri usulgasili su i potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini BiH u kojoj su podsjetili da su odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti konačni i obvezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Prije prekida sjednice, zastupnici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plačama i naknadama u institucijama BiH u drugom čitanju, predlagača zastupnika Šerifa Špage, kao i o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, u prvom čitanju, kojeg je Vijeće ministara BiH predložilo po skraćenom zakonodavnom postupku.

Obavljena je rasprava i o zahtjevu da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija razmatra po hitnom postupku. Nakon što su predlagači odustali od zahtjeva da se razmatra po hitnom postupku, ovaj zakonski prijedlog će biti razmatran po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije