Sud BiH

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužiteljstvo u spis uvrstilo Schmidtove odluke

Milorad Dodik pred suđenje
DETEKTOR
29.04.2024.
u 18:22

Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza, javlja Detektor.ba. 

Tužitelj Nedim Ćosić u spis je uvrstio odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima se spječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koje je Narodna skupština RS usvojila na sjednicama održanim u lipnju 2023.

Ćosić je kazao da su ove odluke visokog predstavnika objavljene 1. srpnja na službenoj stranici OHR-a, te napomenuo kako se u njima navodi da stupaju na snagu objavljivanjem na stranici. Obrane su prigovorile na ulaganje ovih dokumenata, navodeći kako se radi o aktima otiskanim u wordu.

- Zakon kaže da se kao dokaz može uložiti ili original ili ovjerena kopija… Ovjde nemate ni potpisa Christiana Schmidta ni nekog pečata - kazao je Lukićev branitelj Miljkan Pucar.

Sudac Sena Uzunović je rekla da će dokumenti biti uvršteni u spis, a da će sud ocjenu dokaza iznijeti u presudi. Ona je napomenula da uvrštavanje u sudski spis ne znači isto što i uvrštavanje u dokaze.

Obrane su ranije dostavile pisano izjašnjenje na materijalne dokaze Tužteljstva, iznoseći prigovore autentičnosti, zakonitosti i relevantnosti.

Tužitelj Ćosić namjeravao je u spis uvrstiti i Aneks deset Daytonskog mirovnog sporazuma, u kojem se navodi da je visoki predstavnik konačni tumač ovog sporazuma, koji je otiskan sa stranice UN i prveden kod sudskog tumača, ali je sutkinja to odbila za sada.

- Možda u dodatnim dokazima, ali sada ne možete bez izvora i službene verzije - kazala je Uzunović.

Tužiteljstvo je uložilo obavijest Schmidta Narodnoj skupštini Republike Srpske o dužnosti pridržavanja Ustavu. Dodikov branitelj Goran Bubić prigovorio je da na dokumentu nema potpisa, kao i da nije predložena originalna verzija na engleskom jeziku.

Uložen je i ukaz o proglašenju zakona objavljenih u Službenom glasniku. Tužitelj je naveo da će naknadno uložiti original ovog dokumenta, kao i još nekih akata. On je u dokaze uvrstio i dokaze o izboru Dodika za predsjednika Republike Srpske, kao i imenovanju Lukića za vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika.

Tužteljstvo je uložilo set dokaza Državne agencije za istragu i zaštitu u vezi sa prikupljanjem i dobrovoljnom predajom dokumentacije, kao i akte koje je Službeni glasnik ustupio. Obrane nisu imale prigovor na autentičnost ovih dokaza, ali su navele da se neki dokazi ponavljaju i time bespotrebno gomila spis.

Sutkinja Uzunović je odbila prijedlog da se u dokaze uvrsti 30 novinskih članaka, kojima je Tužiteljstvo namjeravalo dokazati umišljaj optuženih. Uzunović je kazala kako novinski članci ne mogu biti dokaz.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. srpnja 2023. godine u Banja Luci su, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. srpnja iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, poduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Ulaganje materijalnih dokaza nastavlja se 22. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?